Misshandelsdömda 16-åringar på fri fot

avSusanna Vidlund, Mia-Li Hallengren

Pojkarna är misstänkta för ny misshandel

På söndagseftermiddagen begärdes de dömda 16-åringarna häktade för ännu en misshandel.

De ska ha slagit och hotat den ena pojkens exflickvän och hennes två vänner.

På måndagen kom beskedet: Båda pojkarna försätts på fri fot.

I måndags dömdes de två 16-åringarna för dödsmisshandeln av Riccardo – men släpptes.

Fyra dagar senare hamnade de i bråk igen. Denna gång uppstod en konflikt med med den ena pojkens exflickvän utanför hennes hem på Södermalm. Bråket urartade och polis kallades till platsen.

Enligt anmälan ska exflickvännen ha fått en örfil och de två pojkarna som var med henne både sparkar och slag. 16-åringen är nu på sannolika skäl misstänkt för två fall av misshandel samt olaga hot. Den andra 16-åringen är misstänkt för olaga hot.

"Han är oskyldig"

Häktningsförhandlingar mot de två 16-åringarna inleddes vid 13-tiden på måndagen bakom stängda dörrar. Drygt en timme kom beskedet: 16-åringen, vars exflickvän ska ha blivit misshandlad, häktades inte.

Enligt domstolen fanns det inte tillräckliga skäl för att häkta pojken, även om han på sannolika skäl är misstänkt för misshandeln. Det berättar Aftonbladets reporter Anders Johansson som är på plats i rätten.

– Min klient uppger att han inte har gjort sig skyldig till någon misshandel. Det är istället han som blivit slagen. Vi kommer att göra en motanmälan under måndagen, säger Björn Törnell, advokat till 16-åringen till Aftonbladet.se.

Pojken har, enligt Björn Törnell, mått mycket dåligt av misstankarna och har varit anhållen sedan i fredags eftermiddag.

– Det är inte kul att sitta oskyldig på häktet. Han är ledsen över situationen som uppstått, säger advokat Björn Törnell.

Den andra pojken som var misstänkt för olaga hot, släpptes också på fri fot efter att åklagaren drog tillbaka häktningsyrkandet och rätten hävde anhållningsbeslutet, rapporterar Aftonbladets Anders Johansson.

Pappan hotade exflickvännen

Dagen efter misshandeln tog flickan emot ett samtal från expojkvännens pappa som uttalade sig hotfullt. Flickvännen anmälde telefonhotet och den 43-åriga pappan greps och förhördes under lördagen.

– Han är inte frihetsberövad men är misstänkt för övergrepp i rättssak, säger Hans-Jörgen Hanström, jouråklagare i Stockholm city.