”Skönt att han är gripen”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-11

Paul Johansson vid Rikskriminalen om gripandet

Norsk polis bad svenska Rikskriminalen om en analys av ”Fickmannen”.

Analysen blev klar och skulle ha överlämnats inom kort.

– Den är klar nu, men har inte redovisats än, säger Paul Johansson vid Gärningsmannaprofilgruppen.

Under slutet av förra året fick svenska Rikskriminalen in en begäran från norsk polis om att en så kallad ”ärendeanalys” på ”Fickmannen”.

– De har ingen sån här grupp själva, och vi har haft samarbete med Norge tidigare, säger Paul Johansson, kommissarie vid Rikskriminalpolisen och ansvarig för Gärningsmannaprofilgruppen.

Vad är syftet med analysen?

– Att försöka få fram en slags profil. Vad det är för typ av gärningsman, var man ska söka honom, risk för fortsatt brottslighet, spaningspreferenser, hur man ska kunna hitta honom.

– Man tittar på brotten och hur han bettet sig, val och strategier, i vilka situtioner han begått brotten, vilka preferenser han har i sitt urval och hur han begår brotten.

Har ”Fickmannen” varit i Sverige?

– Vi vet inte om han varit i Svetrige. Det har spekulerats i det, men det kan vi inte säga att han varit. Det finns inte direkta misstankar. Det har funnits teorier, men det har inte funnits så mycket att någon kan säga att han varit här.

Ska ni redovisa analysen?

– Ja, så fort som möjligt. Den är inte längre intressant ur utredningssynpunkt – om det är rätt person som är gripen – men kan vara det för framtiden.

– Det är skönt att han är gripen, det verkar vara rätt person. Om det är rätt DNA-profil är det inte mycket att dividera om.