Mordvåg mot barn

Publicerad:
Uppdaterad:

Omkring tio barn under femton års ålder utsätts varje år för dödligt våld

Under nitton hemska dagar i mars och april mördades fyra barn.

Men att barn mördas är – trots den senaste tidens tragiska händelser – ovanligt.

Omkring tio barn under femton års ålder utsätts varje år för dödligt våld, enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Av dem är det bara några få som mördats.

Men bara i år har hittills fyra barn yngre än femton år mördats. Morden inträffade under en treveckorsperiod i mars och april.

Arboga

Den 17 mars mördas två barn, ett och tre år gamla, i Arboga. Deras mamma fick svåra skador. En tysk kvinna är häktad misstänkt för morden.

Den 27 mars hittades en femårig flicka och en 30-årig kvinna mördade i Surahammar. Kvinnans 31-årige sambo har erkänt att han dödat kvinnan och hennes dotter.

Den 5:e april försvinner en tioårig flicka i Stjärnsund utanför Hedemora. Åtta dagar senare hittas hon död sedan en 42-årig man som tidigare häktats misstänkt för hennes försvinnande, visat var kroppen finns.

Slumpmässig

Jerzy Sarnecki säger till TT att antalet mord på barn varierar kraftigt mellan åren. Han kallar det ”en mycket tragisk slumpmässig variation” och säger att den här typen av brott ”har en tendens att klumpa ihop sig”.

Bakom det dödliga våldet mot barn står nästan alltid en förälder, eller någon annan närstående. Att förövaren är en för barnet okänd person är mycket ovanligt.

TT

Publicerad: