Publicerad:
Uppdaterad:

bin Laden manar till heligt krig mot Israel

Av: Emma Gårdsäter

Publicerad:
Uppdaterad:

Usama bin Laden bryter tystnaden och har uttalat sig om kriget i Gaza.

Al Qaeda-ledaren kräver att ett heligt krig ska inledas mot Israel för att stoppa stridigheterna.

CNN har tagit del av ljudinspelningen men har inte fått bekräftat att det verkligen är bin Ladens röst.

Bin Laden.
Bin Laden.

Usama bin Laden har varit tyst sedan i maj förra året. Då släpptes en ljudinspelning, i samband med Israels 60-årsdag, där budskapet till anhängarna var att befria Palestina.

Krig ska stoppa stridigheter

Den här gången bjuder bin Laden in till att delta i jihad, heligt krig, mot Israel för att stoppa striderna i Gaza. Ljudinspelningen var publicerad på en radikal islamistisk webbsajt där även tidigare meddelanden har funnits.

CNN har tagit del av ljudklippet men har inte fått bekräftat att det är Usama bin Laden som står för uttalandet. Talarens röst uppges däremot likna bin Ladens.

"Världen har förändrats"

Usama bin Laden, som uppges vara 51 år, är ledare för terroristnätverket Al Qaida. Nätverket tros bland annat ligga bakom attacken den 11 september 2001 mot USA då 2751 personer dödades.

Uttalandet på ljudinspelningen tyder på att Usama bin Laden är isolerad. Det säger Gordon Johndroe, talesman för det nationella säkerhetsrådet i Vita huset.

– Bandet visar hans isolering och fortsatta försök att förbli relevant i en tid när al-Qaida: s ideologi, uppdrag och agenda ifrågasätts och utmanas i hela världen", sa Johndroe i ett uttalande.

Bush tror att han ska hittas

Sedan USA angrep Afghanistan, till följd av terrorattacken, har bin Laden hållt sig gömd. Den amerikanska regeringen erbjuder 25 miljoner dollar i belöning till den som kan lämna information som leder till att han hittas.

Trots att åren går är George W Bush optimistisk om att Usama bin Laden en dag ska fångas.

– Vi har en hel del människor där ute som letar efter honom, stora tillgångar. Du kan inte springa för evigt, sa den avgående presidenten i en intervju i tv-showen Larry King i CNN på tisdagen.

Publicerad:
Publicerad: