Marilyn Monroe- hormonet upptäckt

avJohan Arkert

NYHETER

Biologer tror sig ha funnit förklaringen till stjärnans framgång hos män

Amerikanska forskare säger sig nu ha identifierat det så kallade Marilyn Monroe-hormonet som ger kvinnor timglasformad figur.

Hormonet tros även göra att kvinnor får ökad vilja att träffa nya män.

– Kvinnor med högt östradoil ansågs både av sig själva och av andra som väsentligt mer attraktiva, enligt rapporten.

Amerikanska forskare har studerat hormonet östradoils betydelse och presenterat resultatet i en ny rapport.

Enligt rapporten har kvinnor med högt östradoil högre självförtroende och är även mer benägna att ha sex med andra än sin nuvarnade partner.

Hormonet kopplas även till en rad utseendefaktorer. Bland annat tros det ge ett symetriskt ansikte och en mer timglasformad kropp.

"Hade höga nivåer av östradoil"

– Marilyn Monroe är faktiskt ett ganska bra exempel på en kvinna som nästan garanterat hade höga nivåer av östradoil. Hon hade en tydlig timglasformad figur och hon var en serie-monogamist, säger den Australienska forskaren Dr Frances Quirk om forskningen, till nyhetsbyrån AAP.

Universitetet i Texas som ligger bakom studien studerade 52 kvinnor i åldrarna 17 till 30 och kontrollerade mängden östradoil genom salivprover.

Kvinnorna fick blev ombedda att ranka sig själva utifrån uppfattad åtråvärdhet. De fick även svara på frågor om sin sexualitet och sin syn på deras pågående relationer.

"Väsentligt mer attraktiva"

En utomstående grupp fick även se bilder på kvinnorna och sedan ranka deras attraktivitet.

– Kvinnor med högt östradoil ansågs både av sig själva och av andra som väsentligt mer attraktiva. De här kvinnorna var dessutom en aning mindre nöjda med sina nuvarande partners och påtagligt mer benägna att träffa nya möjliga partners, konstaterar rapporten.

Enligt studien tros kvinnor med högt östradoil ha "påtagligt högre sannolikhet" att inleda en seriös kärleksaffär. Däremot var sannolikheten inte större när det kom till att ha "tillfälliga sexuella förbindelser".

Enligt Frances Quirk, forskare vid James Cook University, kan kvinnor med högt östradoil även tillhöra gruppen kvinnor som andra kvinnor ogillar.