Förhandlingarna fortsätter om vapenvila

Av: Maria Hellström

Publicerad:
Uppdaterad:

Förhandlingarna fortsätter om vapenvila.

Hamas har uttalat sig positivt om Egyptens plan på tio dagars eldupphör - men Israels krav kvarstår: Stopp på raketskjutning och smuggling av vapen.

Enligt BBC är förhandlare från Israel på väg till Egypten för att diskutera eldupphör. Landets krav är att raketskjutningen mot södra Israel upphör och att vapensmugglingen till Gaza i tunnlar från Egypten får ett stopp.

Efter samtal i Kairo i går uttryckte Hamas optimism inför Egyptens plan på en tio dagar lång vapenvila.

- Vi jobbar med Hamas och vi jobbar med den israeliska sidan. Vi hoppas kunna se resultat snart, sade Hossam Zaki, talesman för det egyptiska utrikesministeriet i går.

"Framsteg har gjorts"

En representant för Hamas sade så här till BBC:

- Jag är optimistisk, för jag tror inte att det finns något annat val för oss. Den här överenskommelsen kan genomföras, och jag tycker att framsteg gjorts i Egypten. Vi hoppas att Egypten kommer att kontakta Israel.

Det är dock långt ifrån säkert att Israel kommer att acceptera det förslag som läggs fram. En högt uppsatt israelisk tjänsteman säger till AP att Israel välkomnar en stor del av planen men att rädsla finns för att Hamas inte respekterar vapenvilan så länge de israeliska trupperna finns kvar i Gaza.

FN-chefen på plats

I dag anlände FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon till Israel, där han bland annat ska träffa Israels premiärminister Ehud Olmert, president Shimon Peres och utrikesminister Tzipi Livni.

Ban Ki-Moon besökte i går Egypten för samtal med landets president Hosni Mubarak. Han krävde omedelbar vapenvila och konstaterade samtidigt att koknflikten redan krävt allt för många liv.

- Det är oacceptabelt att civila drabbas. Förhandlingarna måste intensifieras för att en omedelbar och ihållande vapenvila kan träda i kraft, sade generalsekreteraren på en presskonferens i Kairo.

Efter Israel reser Ban Ki-Moon vidare till Jordanien, Turkiet, Syrien, Libanon och Kuwait. På fredag träffar Ban palestiniernas president Mahmud Abbas i Ramallah, enligt TT.

Publicerad: