Ge bort formen i jul

Publicerad:
Uppdaterad:

Gladiatorn Valkyria tipsar om det bästa inom träning

Foto: Mats Fogeman, Börje Thuresson

Träningsfreak i familjen? Då är det enkelt att hitta klappar. Här tipsar träningsexperten och gladiatorn Valkyria om hårdaste paketen under granen.

Foto: Börje Thuresson

Sportiga klappar?

Hitta rätta julklappen till träningsfreaket, hon som vill börja träna eller han som borde träna. Här ger personliga tränaren och träningscoachen Monica Riscoll, också känd från tv som gladiatorn Valkyria, sina bästa tips inför julen.

– För någon som ska börja träna är ett gymkort en bra present. Det är ofta ganska dyrt och det är ett bra första steg. Tänk på att ordna så att personen först får en introduktion på gymmet. Det är svårt att veta hur man ska göra för att träna rätt annars, tipsar Monica Riscoll.

Ett gymkort är ett bra sätt att få någon att stiga över tröskeln och börja träna. Att inleda karriären på gymmet med en bra introduktion kan vara ett bra sätt att komma över ”pinsamhetströskeln” också.

– Med en bra introduktion innan du börjar träna på gymmet blir du säkrare och vet att du tränar på rätt sätt för just dina förutsättningar. Då är risken mindre för skador och du får ut mer av din träning.

För att göra paketet med gymkortet lite roligare – köp en uppsättning fina träningskläder och slå in. Rimma på ett mjukt paket för hårda resultat…

Personlig tränare

För många som försöker börja träna är det värsta att behöva kliva in på gymmet första gångerna. Att otränad, iklädd fula mysbyxor och t-shirt, stega in på gymmet och planlöst dra i redskapen kräver ett visst mod. Att visar för alla de vackra atleterna där inne att man är lika hopplös som man ser ut. Låt din vän istället glassa in som kung på gymmet med en egen coach.

– Ett bra sätt att komma igång med träningen efter jul är några pass med en personlig tränare, säger Monica Riscoll. Då får du reda på precis vad du ska träna.

Monica Riscoll arbetar själv som personlig tränare, skribent i tidningen I Form, expertkommentator i TV, föreläsare och instruktör och coach på gymmet i hemstaden Västerås.

– Ett annat bra sätt att komma igång och träna eller en morot att fortsätta är att använda en stegräknare eller pulsklocka. Sådana finns att köpa i olika prisklasser i de flesta sportaffärer. Med en sådan ser man hela tiden vilka framsteg man gör, tipsar Monica Riscoll.

Träna hemma

För den som tränar mycket och redan har alla prylar och kläder kan en bra bok eller dvd om träning kanske vara en bra klapp. Antingen om någon om en ny träningsform som till exempel boken ”Pilates träna hemma” av Killina Stewart som finns på Akademibokhandeln för 259 kronor. Eller boken ”Poweryoga” av Ulrica Norberg som kostar 279 kronor, också på Akademibokhandeln. Bland den uppsjö av tränings-dvd:er som finns utmärker sig till exempel ”Urban Workout” och ”Hip Hop Aerobics – Off Da Hook” som extra kul. Båda finns att beställa på www.slimshopping.se.

– För de riktigt kunniga kan en mer avancerad bok om träning eller kost vara intressant, säger Monica Riscoll. Fredrik Paulún hra skrivit flera bra böcker.

Fredrik Paulún är en av Sveriges mest kända näringsfysiologer och har skrivit ett stort antal böcker, till exempel Kosttillskott för idrott” från 1995, ”Blodsockerblues” från 2002 och nyutkomna ”Paulúns GI-månad”.

För den som mest joggar och tränar hemma för sig själv, eller kanske för familjen, finns det träningsredskap för hemmet som varken behöver ta så mycket plats eller kosta skjortan.

– Köp till exempel ett par hantlar eller en yoga matta, tipsar Monica Riscoll.

Minimedia
Lina Thorén

Publicerad: