”När man är sjuk orkar man inte”

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2008-12-22

Stor oro när de nya sjukskrivningsreglerna snart blir verklighet för många

Snart blir de nya sjukskrivningsreglerna verklighet för tusentals människor.

Bland de sjuka är frågorna många och oron stor.

– Vore jag arbetsgivare skulle jag inte anställa en sån som jag, säger en kvinna som snart blir av med sjukpenningen - och jobbet.

”Det är tufft att vara sjuk”, säger en av alla de läsare som den senaste tiden har hört av sig till aftonbladet.se.

”När man är sjuk orkar man inte. Det är det som är så cyniskt. Är man sjuk så orkar man inte slåss för sin sak”, säger en annan.

Det har snart gått ett halvår sedan de nya sjukförsäkringsreglerna infördes. Syftet är enkelt och verkar bra: Människor ska inte fastna i sjukdom utan hjälpas tillbaka till arbetslivet.

Men bland dem som är sjuka och som reglerna berör är oron stor. Vad ska hända med mig, och min ekonomi? Jag orkar ju inte jobba.

En kugge i hjulet har döpts till rehabiliteringskedjan med bestämda tidsgränser och krav. Vid nyår slår 180-dagarsgränsen till. Den som efter 180-dagars sjukskrivning bedöms ha arbetsförmåga, men som inte klarar av sitt jobb, förlorar rätten till sjukpenning och ska ut på den öppna arbetsmarknaden.

Värre om ett år

Det handlar om runt 77 000 personer. På Försäkringskassan säger man att oron är överdriven. För man räknar med att det bara är en mindre del av den här gruppen, runt 27 600 som kommer att friskskrivas under det kommande halvåret. De flesta för att de helt enkelt inte längre är sjuka. Gruppen som får sjukpenningen indragen till följd av de nya reglerna är ganska liten.

Då blir det värre om ett år, när en annan tidsgräns slår till: 550-dagarsgränsen. Enligt de nya reglerna kan man få sjukpenning i högst 364 dagar. Därefter går det att ansöka om förlängd sjukpenning i max 550 dagar. Sedan är det stopp.

– Försäkringskassans bild är att det här årsskiftet inte blir bekymmersamt. Bekymmersamt blir det om vi inte har hunnit till avslut innan tidsramen om 550 dagar går ut, säger Bertil Thorslund, analytiker på Försäkringskassan.

Vem vill anställa mig?

Kraven för att få fortsatt sjukersättning efter 550 dagar är mycket hårda. Försäkringskassan säger:

”För att få sjukersättning tills vidare måste din arbetsförmåga vara nedsatt för all överskådlig framtid. Din arbetsförmåga ska vara nedsatt i alla arbeten på hela arbetsmarknaden och alla möjligheter att börja arbeta igen ska vara prövade.”

De som inte uppfyller de här kraven efter 550 dagars sjukskrivning blir utförsäkrade. För dem kan socialbidrag vara sista utvägen. På Försäkringskassan bedömer man att det handlar om runt 18 000 personer vid årsskiftet 2009/2010.

De som är sjuka undrar: Vem vill anställa mig som är för frisk för att vara sjuk men för sjuk för att ens klara av att arbetsträna på mitt gamla jobb?

– Vore jag arbetsgivare skulle jag inte anställa en sån som jag, säger en 30-åring som inom de närmaste månaderna förlorar sin sjukpenning och kanske också sitt jobb.

De är sjuka - och oroliga

De nya sjukskrivningsreglerna väcker oro och frågor.

Den senaste tiden har många hört av sig till oss för att berätta om just sin situation.

Här är några av dem.

Kvinna, 46 år: Lider av sjukdomen fibromyalgi. Är svullen och stel och har ont i alla muskler. Kan inte lyfta saker, kan inte duscha, laga mat, städa och kan inte köra bil. 12-åriga dottern får hjälpa till. Hon är sjukskriven på heltid efter att ha provat olika uppgifter hos sin arbetsgivare. Nästa år blir hon av med jobbet.

Försäkringskassan bedömmer att hon kan arbeta 100 procent. Hon kommer troligen att bli av med sjukpenningen.

Kvinna, 29 år: Lider av epilepsi och svimmar ofta. En läkarundersökning utomlands visade på tumörer i storhjärnan. Är sjukskriven sedan 2006 men tiden går ut första juni 2009. Är orolig för att tvingas ut på arbetsmarknaden igen. Uppsagd från sitt tidigare jobb på grund av sjukdomen.

Kvinna, 40 år: Lider av en medfödd, obotlig bindvävssjukdom. Har tidigare varit sjukskriven men när hon fick barn tog det stopp. Kan man skaffa barn kan man också arbeta, menade Försäkringskassan. Har ansökt om sjukpenning på 50 procent men nekats.

Kvinna, 42 år: Lider av diskbråck sedan nio år. Kan inte gå ordentligt, kan inte sitta eller stå länge. I maj går hennes tidsbegränsade sjukersättning, enligt det gamla systemet, ut. Enligt Försäkringskassan riskerar hon att då bli av med sjukersättningen helt. I sista hand väntar socialbidrag. Ansöker om icke tidsbegränsad sjukersättning men tror inte att det kommer beviljas.

Kvinna, 43 år: Lider av diabetes sedan barndomen. Har synskador, nervskador samt tre diskbråck och kan knappt gå. Om ett år går sjukersättningen ut och hon är nu rädd för att inte få förlängt. Har en anställning på 50 procent men säger själv att hon inte klarar av jobbet.

Kvinna, 56 år: Fick problem med händer och höfter i våras. Är nu sjukskriven och går med hjälp av kryckor. Enligt Försäkringskassan kommer hon inte att klara av sitt gamla jobb som undersköterska utan blir hänvisad till arbetsförmedlingen när sjukpenningstiden går ut.

Kvinna, 30 år: En lång rad infektioner kombinerat med utmattningssyndrom ledde till sjukskrivning för tre år sedan. Nu arbetstränar hon 25 procent. Mer än så går inte just nu. Försäkringskassan bedömer att hon kan arbeta 100 procent och hon har fått två månader på sig för att komma upp i full tid. Är nu rädd för att bli uppsagd från jobbet samtidigt som hon förlorar sjukpenningen helt nästa år.

Följ ämnen i artikeln