44-åringen medger koppleri

NYHETER

Sålde sin 19-åriga fru som sexslav till över 100 män

Den 44-årige man som åtalas för människohandel och koppleri sedan han sålt sin 19-åriga fru som sexslav medger delar av anklagelserna. Men han anser inte att han utnyttjat hennes förståndshandikapp för att kontrollera henne.

Foto: Foto: JONAS JONZON
LOCKADE DIT MÄN VIA INTERNET 44-åringen la ut annonser på nätet för att få män att komma till hotellrummet där han sålde sin 19-åriga frus kropp.

– Det kommer att bli avgörande för fallet hur rätten bedömer den unga kvinnans handikapp, sade kammaråklagare Robert Näppi till TT strax innan han gick in i sal 7 i Attunda tingsrätt i Sollentuna på onsdagsmorgonen.

Näppi anser att 19-åringen genom sitt handikapp varit extra utsatt och därför befunnit sig i en ”människohandelsliknande situation”, och att det då inte räcker att åtala för koppleri.

Över hundra kunder

Mannen rörde inte en min när Näppi inledde förhandlingarna med att läsa upp anklagelserna mot honom. 44-åringen åtalas för människohandel, alternativt grovt koppleri, för att ha tvingat sin unga hustru att sälja sex till över hundra män. Det ska ha skett på ett hotell i Stockholm, i en lägenhet i Upplands Väsby och i flera lägenheter i Göteborg.

Den åtalades advokat Lars Dahlström sade i rätten att hans klient medger att han hjälpt 19-åringen att sälja sex. Mannen erkänner därför att han gjort sig skyldig till koppleri.

– Men han förnekar att han utnyttjat hennes utsatta belägenhet för att ta kontrollen över henne, betonade Lars Dahlström inför rätten och det tiotal journalister som fanns på plats.

Bredvid 44-åringen satt hans medåtalade, en 35-årig man, med sin advokat. Mannen åtalas för medhjälp till grovt koppleri och förberedelse till grovt koppleri. Han anklagas för att ha tagit nakenbilder på kvinnan och för att ha hjälpt 44-åringen med en hemsida där kvinnan skulle visas upp för potentiella sexköpare. 35-åringen nekar till alla anklagelser.

Nervös och orolig

Den 19-åriga kvinnan var inte i rättssalen på förmiddagen. Efter lunch fick hon sitta i ett annat rum och via så kallad medhörning delta i förhandlingarna. Hon vågar inte möta männen i salen, berättar målsägandebiträdet Ingela Hassius.

– Det är en svår situation för henne, det här. Hon är nervös och orolig, sade Hassius till TT innan förhandlingarna startade.

Efter en kort inledning fördes resten av dagens förhandlingar bakom stängda dörrar. Rättegången väntas pågå fram till mitten av nästa vecka. 44-åringen åtalas också för flera fall av våldtäkt mot en minderårig flicka på Gotland, men de förhandlingarna kommer inte att äga rum förrän i början på juni.

TT