19-åring ska styra över 164 miljoner

NYHETER

Bhuttos son tar över

Nyheterna i radion förmedlade en sensationell uppgift från Pakistan i går:

Pakistanska folkets parti, vars ordförande Benazir Bhutto var, ämnade hålla rådslag om vem som skulle efterträda den mördade ledaren.

Foto: student –och partiledare Bilawal Bhutto är 19 år och studerar i Oxford. I går blev han utsedd till sin mördade mor Benazir Bhuttos efterträdare för Pakistanska folkets parti.

Det gav intrycket att partiet är en genuint demokratisk sammanslutning, och i förlängningen en lösning på Pakistans politiska, eller snarare samhälleliga, kris.

Framåt eftermiddagen återställdes ordningen. Ny ledare för partiet blir Benazir Bhuttos son Bilawal, en 19-årig student som på tevebilderna gav ett pojkaktigt intryck med sin lena hy och stålbågade glasögon. Den nye ledaren planerar dock att fortsätta sina studier i Oxford, England, och medan partiet, Pakistan, Sydasien och världen väntar på att den nye galjonsfiguren för demokrati återvänder till sitt land – om två år? fem? – sköter hans pappa ruljansen.

Elva år bakom galler

Fadern heter Asif Ali Zardari och var industriminister när hans fru Benazir var premiärminister. Han gjorde sig känd som Herr Tio procent. När Pakistan stod under Bhuttos och Zardaris ledning ansåg organisationen Transparency International, som bekämpar mutor och bestickning, att Pakistan var ett av världens tre mest korrupta länder.

När Bhutto föll, föll även Herr Tio Procent. Han har tillbringat sammanlagt elva år i häkten och fängelser, anklagad för korruption och ännu värre saker. Själv kall-ar han det politisk förföljelse.

Var slutar korruptionen och var börjar politiken?

Kallar sig demokrat

Bhutto och Zardari återvände från landsflykten i höstas. President Musharraf, en general som tog makten i en statskupp och som kallar sig demokrat, behövde Bhutto för att stabilisera landet. Anklagelserna om korruption begravdes. Om någon åklagare nu får för sig att på nytt rota i Zardaris affärer kan denne med visst fog kalla det politisk förföljelse, eller snarare justis till följd av ändrade politiska förhållanden.

Dessa ändrade förhållanden kunde i går summeras i siffror:

Minst 44 döda människor, 176 förstörda banker, 34 förödda bensinstationer, 72 demolerade tågvagnar och hundratals brända bilar och butiker.

Så lyder – hittills – facit från upploppen efter mordet på Benazir Bhutto.

Vem mördade henne?

Pakistans regering säger att den talibanske ledaren Baitullah Mehsood låg bakom attentatet. Han nekar.

Ett rivaliserande politiskt parti?

En fraktion inom regeringen?

Kanske den ökända underrättelsetjänsten ISI?

Skriven i blod

Anklagelserna är lika ymnigt förekommande som spekulationerna. Det vore lika förvånande om vi får veta vem som styrde självmorsbombaren som om vi får får full insyn i Herr Tio Procents affärer.

Staten Pakistans korta politiska historia är till stor del skriven i blod. Vem låg till exempel bakom mordet på Benazir Bhuttos bror Murtaza i Karachi 1996?

Hennes egen man, Asif Ali Zardari, Herr Tio Procent, anklagades.

Utan erfarenhet

Om Benazir Bhutto bar på sanningen tog hon den med sig i graven. Men Zardari lever och i går presenterade han hennes efterträdare: deras son Bilawal.

Det är inte förvånande att denne unge man utan politisk erfarenhet tar över det kanske viktigaste partiet i ett land med 164 miljoner invånare. Ledningen för Pakistanska folkets parti har varit en familjeangelägenhet. Benazir Bhutto utropade sig till ordförande på livstid.

Det förvånande är att vi ständigt faller för frestelsen att dela in världen i svart och vitt, ont och gott. Benazir Bhutto gav vi rollen som fen som skulle frälsa Pakistan från ondo.

Vilka förhoppningar ska vi fästa vid Bilawal?