USA: Edwards hoppar av

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-30

Även Giuliani har gett upp – stödjer McCain istället

Han har försökt ta sig tlll Vita huset två gånger.

Nu ger John Edwards upp.

Även republikanen Rudolph Giuliani har klivit av och meddelade sent på onsdagskvällen svensk tid att han stödjer John McCain i den fortsatta kampanjen.

Demokraten John Edwards, 54, hoppar av presidentvalskampanjen.

Edwards stod bredvid sin fru och sina tre barn när han officiellt avslutade sin presidentkampanj i samband med ett tal i New Orleans vid 19-tiden svensk tid – i samma stad där han tillkännagav sin kandidatur för 13 månader sedan.

– Det är dags för mig att stiga åt sidan, sa Edwards.

– Vi vet inte vem som kommer att flytta in i Vita huset. Men demokraterna kommer att skriva historia i november.

Edwards berättade att han talat med både Obama och Clinton tidigare under dagen.

– De har båda lovat mig och genom mig lovat Amerika att de ska göra slut på fattigdomen och arbeta för ekonomisk jämlikhet.

Kämpat i motvind

Den tidigare senatorn från North Carolina har ända sedan valet i Iowa kämpat i motvind mot konkurrenterna Hillary Clinton och Barrack Obama. Edwards har inte lyckats vinna i någon delstat hittills men har samlat på sig många delegater till konventet senare i höst, där demokraternas slutliga kandidat utses.

Om det är den ständiga tredjeplatsen som fått Edwards att dra sig ur är ännu inte klart.

Parallellt med kampanjen har Edwards hustru Elizabeth åter drabbats av bröstcancer, ett hårt slag för familjen och en tung börda för Edwards. Nyheten om hustruns sjukdom blev känd i mars förra året, vid en dramatisk presskonferens där paret tillsammans med sina tre barn berättade att man var fast beslutna att kämpa vidare mot Vita huset. '

Giuliani backar McCain

För tidigare borgmästaren i New York, republikanen Rudolph Giuliani, blev primärvalet i Florida en oväntad kalldusch. Han var för bara ett år sedan den absoluta favoriten i det republikanska partiet och tippad att vinna.

Han klev på tåget först i Florida – och floppade.

Vid 18-tiden svensk tid blev det enligt den republikanske senatorn Joe Bruno helt klart att Giuliani drar sig ur kampen om presidentposten.

Senare på kvällen tillkännagav Giuliani att han ställer sig bakom vinnaren i Florida, republikanen John McCain istället, rapporterar amerikanska medier.