Sommarvärme att vänta i veckan

avSusanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

SMHI: Över 20 grader varmt i helgen

På med solglasögonen och fram med picknickfilten.

I veckan blir det sommarvärme på de flesta håll i landet.

– Till helgen kan vi få uppleva årets varmaste dag hittills, säger Anna Österman som är meteorolog vid SMHI till aftonbladet.se.

Veckan börjar med sol i södra Norrland och söderut i landet. Men helt molnfritt blir det inte, man får räkna med växlande molnighet på måndagen.

– Temperaturen hamnar på mellan 15 och 20 grader i Götaland och Småland och något svalare i Svealand. I Norrland blir det mellan fem och tio grader varmt, säger Anna Österman.

Uppehåll blir det i nästan hela landet, förutom någon "enstaka skur".

Soligt Götaland

Tisdagen bjuder däremot på lite mer regn, främst i södra och norra Norrland. Det blir också lite mer moln.

– Över Svealand blir det moln men i Götaland ser det bra ut, där blir det soligt.

Vilken temperatur blir det?

– Ungefär samma som på måndagen, utom i de områden där det blir regn, där går temperaturen ner något.

Varmt i Norrland

Redan på onsdagen blir det bättre väder igen.

– Då kommer måndagsvädret tillbaka, samma temperaturer och växlande molnighet.

På torsdagen blir det lite mer moln, men enligt Anna Österman ska solen också kunna titta fram och temperaturen ligger kvar på mellan 15 och 20 grader i södra och mellersta Sverige, i Norrland blir det mellan 5 och 10 grader varmt.

– Sedan på fredagen har vi åter samma väder som på måndagen. Men det blir i allmänhet högre temperaturer. Närmare 20 grader från Skåne och ända upp i sydligaste Norrland.

Soligt helgväder

Helgvädret ser ut att bjuda på fina möjligheter till sköna stunder i solen.

– Det blir närmare 20 grader varmt och soligt i södra och mellersta Sverige. Det blir även soligt i Norrland. Man kan säga att det är fint väder i hela Sverige. I Svealand och Götaland kan man det bli över 20 grader varmt.

Är det ett nytt värmerekord?

– Nej, det är det inte. Men till helgen kan vi få uppleva årets varmaste dag hittills. Tidigare i år har vi som mest haft 22 till 23 grader varmt och det ska vi nog kunna komma över någonstans, säger Anna Österman som är meteorolog vid SMHI till aftonbladet.se.

Hur ser vädret ut på söndagen och framåt?

– Det fina vädret kan mycket väl hålla i sig, Det är inget som bryts i första taget som det ser ut nu i alla fall, säger Anna Österman.

Publicerad: