Nordkoreas bluffbilder på ledaren

Av: Jenny Stiernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Kim Jong-Il troligtvis inklippt i bild

Foto: AFP

Död eller levande?

Det är frågan.

Efter att manipulerade bilder upptäckts frågar sig allt fler hur Nordkoreas ledare Kim Jong-Il egentligen mår.

Spekulationerna fortsätter. Hur sjuk är egentligen Nordkoreas store ledare?

Sedan mitten av augusti har Kim Jong-Il inte visat sig offentligt. I stället har en rad bilder på honom skickats ut av den officiella nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Allt för att omvärlden ska förstå att han är vid god vigör.

På inspektion?

I onsdags kom så de fotografier som visar honom då han inspekterar två militära enheter från Folkets armé. På bilderna står han uppsträckt med gruppmedlemmarna omkring sig, inga tecken på svaghet syns.

Men enligt experter tyder mycket på att de förfalskats.

På en av dem, som Aftonbladet nu publicerar, finns flera tecken på att Kim Jong-Il klippts in i bilden:

Den linje som syns bakom soldaterna upphör vid ledaren och ser ut att ha suddats ut.

Kim Jong-Ils skugga faller ”rakt” medan övriga medlemmars skuggor lutar åt vänster.

Vid hans vänstra fot blir vad experterna kallar för ”pixelfel” i bilden extra tydligt, som man menar tyder på att något varit förändrat den.

Det var tidningen Times som först uppmärksammade vad som av flera bedömare bedöms vara en trolig manipulation av bilden – som inte är den första att ifrågastättas.

”Brukar bluffa”

I oktober i år publicerades ett fotografi som skulle visa att Kim Jong-Il ännu är aktiv. Där kom man dock snart fram till att grönskan i bakgrunden inte stämde överens med årstiden.

BBC har talat med Nordkoreakännaren professor Aidan Foster-Carter som säger att landets regim inte drar sig för att bluffa med bilder.

– De har ägnat sig åt att förfalska bilder i många år. Till exempel en bild med Kims pappa på toppen av berget Paektu, säger han och konstaterar att Kim Jong-Il troligtvis ännu är sjuk.

– Det verkar som om de inte inser att det som fungerar för en inhemsk publik inte nödvändigtvis övertygar en skeptisk omvärld.

Publicerad: