Artistelit drog in 8,5 miljoner till Asien

Foto: MALIN ARNESSON
The Ark var några av de svenska artister som uppträdde i Kungsträdgården i Stockholm i går.
NYHETER

Trots regn, rusk och vind slöt både Sveriges artistelit och tusentals svenskar upp för flodvågens offer i går.

Och framför tv-apparaterna skänkte tittarna 8,5 miljoner kronor.

-Det är helt fantastiskt. Vad annat kan man säga, säger Hasse Alfredson.

Initiativtagarna Tina Ahlin och Hans Alfredson.

Kungsträdgården i Stockholm fylldes i går av dryga 10000 människor som kom för att visa solidaritet med flodvågens offer. På scenen stod artister som The Ark, Marit Bergman, Lill Lindfors, Lisa Nilsson och Thomas Di Leva.

"Stod kvar i blåsten"

Initiativet till manifestationen kom från Tina Ahlin och Hasse Alfredson.

-Jag kände att jag var tvungen att göra något. Resultatet är helt fantastiskt. Störst glädje kännner jag över att alla dessa människor i publiken stod kvar i två timmar, trots det dåliga vädret, säger Hans Alfredson.

Tidvis blåste det så kraftigt under kvällen att delar av scenen föll ihop och de eldar som tänts fick släckas då glöd blåste in över publiken.

-Ändå stod alla kvar fast det var stormvarning. Det visar på en stor solidaritet, säger Tina Ahlin.

Manifestationen direktsändes i TV 4. Framför tv-apparaterna skänkte tittarna 8, 5 miljoner kronor. I publiken lades 300000 kronor i Röda korsets bössor. Sammanlagt har nu svenska folket skänkt 249 miljoner kronor till Röda korsets arbete i Sydostasien.

Men trots succén var det för många svårt att känna glädje.

-Jag har gråtit så mycket framför tv:n, det tror jag många har. Och jag har goda vänner som drabbats, säger Tina Ahlin.

För Niclas Wahlgren blev sorgen påtaglig. Han befann sig på Phi Phi Islands när flodvågen kom och berättade för publiken om ångesten och skulden han känt efter han kom hem.

"Stor generositet"

- När jag kom hem lyssnade jag på låten "Tro" och den träffade mig rakt i hjärtat. Jag hoppas att jag förmedlade samma känsla till dem som varit där nere och som såg programmet, säger Niclas Wahlgren.

-Folk har sagt till mig att de inte kan förstå hur det var där nere. Men det kan de. Det bevisar de genom den stora medmänsklighet och generositet de visar, säger han.

Linda Hjertén