Fågelinfluensan tros smitta mellan människor

Mamma i Thailand dog efter att ha träffat smittad dotter

Bangkok

Världshälsoorganisationen WHO befarar att den fruktade fågelinfluensan i Asien för första gången har spritts från människa till människa.

Tidigare har människor bara fått den livsfarliga smittan från fjäderfän.

WHO har slagit larm om en misstänkt smittöverföring i norra Thailand sedan tre personer avlidit de senaste veckorna.

– Med de uppgifter vi har nu...misstänker vi smitta från människa till människa, sade WHO:s representant i Thailand Kumara Rai till AFP på lördagen.

WHO befarar att viruset kan mutera till en mycket smittsam form och utlösa en global influensaepidemi.

Troligen smittad av dottern

WHO-representanten hade dessförinnan tagit del av information från Kamphaeng Phetregionen där en flicka och en pojke misstänks ha dött av viruset.

Den 11-åriga flickans mamma dog också efter att ha träffat dottern och även hon befaras ha smittats av viruset. Mamman bor nära Bangkok men reste till norra Thailand för att träffa sin dotter på sjukhuset och var sedan med vid hennes begravning. När hon kom tillbaka till Bangkok blev hon sjuk och dog.

Negativa resultat

Laboratorietester ska visa om de döda bar på viruset. Flickans moster har också testats sedan hon blivit sjuk i svår lunginflammation och inlagd på sjukhus.

Det är klart att barnen varit i kontakt med sjuka hushållshöns, och att mamman och mostern inte har varit det.

Hälsominister Sudarat Keyuraphan sade att Thailand satts i full beredskap som en förebyggande åtgärd men försökte genast att tona ned farhågorna. Hon tryckte på att de preliminära resultaten från mostern inte visade tecken på fågelinfluensa.

– De första resultaten (från mostern) var negativa, för tillfället är det en lättnad för departementet beträffande om viruset har hoppat från människa till människa eller inte, sade hon till AFP.

Mutation

– Men vi måste ändå dubbelkontrollera ett slutgiltigt resultat.

Resultatet beräknas bli klart tidigt på måndag.

I fredags träffade Rai utsända amerikanska epidemiologer och tjänstemän från hälsodepartementet för att försöka fastställa om kvinnorna varit i kontakt med smittade fåglar eller inte.

– Vi är fortfarande nästan helt säkra på att de inte var i kontakt med sjuka fåglar, sade Rai.

WHO har kopplats in eftersom det vore ytterst allvarligt om det visar sig att smittan kan spridas mellan människor och inte bara från fjäderfä till människa.

Fågelinfluensan är ett virus som de senaste veckorna dödat närmare 30 personer i Thailand och Vietnam. Dessutom har 100 miljoner fjäderfän dött eller avlivats.

TT-AFP

Publisert: