Håkan fick riva ut hela sitt kök

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-05-01

"Våra barn ska få växa upp i en sund miljö"

ÅMÅL

Håkan Holmström sitter i sitt utrivna kök.

Utanför ligger mögelskadat virke i svarta plastsäckar.

Sanering pågår med stöd från Småhusskadenämnden.

- Camilla och jag köpte huset för bara några år sedan, säger Håkan. Hårt att direkt tvingas låna ännu mer bara för att få bort fukt och mögel.

Ändå är han förstås glad att huset nu blir friskt.

- Man tänker ju på ungarna, Pontus som är fem år och lilla Hanna som bara är fem månader. De måste få växa upp i en sund miljö.

Huset repareras för 160 562 kronor. Familjen måste låna till självrisken på drygt 123 000. Mycket med tanke på att hela huset kostade 400 000 kronor år 1999. Statliga bidraget begränsas till 37 465 kronor.

40 villor sanerade

Åmål har varit hårt drabbat. Nyligen var saneringen klar av 40 villor i Kristineberg, total 2,5 miljoner i statligt bidrag.

Nu gäller det 36 hus på Östra Åsen. 25 av dem är redan anmälda till Småhusskadenämnden.

Aftonbladet är med på slutbesiktning hemma hos samfällighetens ordförande Leif Nilsson: villa på 132 kvadratmeter med samma entreprenad som för Håkan Holmströms hus.

- Men man vill ju inte riskera hälsan, säger Leif som bott här sedan husen byggdes 1977-78. Typisk sjuka hus-konstruktion med icke isolerad betongplatta mot mark så att fukten sugits upp i innerväggssyllarna.

Likadant i alla hus: Golv rivs upp, skadat virke tas bort, allt återställs. Nu med fläktventilerat golv, som ska hålla huset friskt i framtiden.

- Skönt att få det gjort, säger Håkan som evakuerats med familjen till ett hyreshus i närheten.

Ersättning för nödbostaden utgår med 9 650 kronor. Mot kvitto.

Så sjuk kan du bli av ditt hus

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln