Ny halshuggning av amerikan förnekas

NYHETER

Oklart om tillfångatagne soldatens öde

Wassef Ali Hassoun smet i väg för att träffa en arabisk kvinna.

Men det var ett bakhåll

I går påstods den 24-årige amerikanske soldaten ha halshuggits av gerillamän Irak.

På söndagen togs påståendet tillbaka.

Foto: Amerikanske marinkårskaptenen Wassef Ali Hassoun försvann för en dryg vecka sedan. En islamistisk grupp har skickad videobilder på honom som fånge, med ett svärd hotfullt över huvudet.

Den amerikanske marinkorpralen Wassef Ali Hassoun kan vara i livet.

På söndagen kom motstridiga uppgifter om hans påstådda avrättning.

En militant islamistisk grupp förnekar nu att man dödat soldaten och amerikanska militärkällor sa att den tillfångatagne Hassoun kan vara vid liv.

- Vi infiltrerade er bas. Medan er soldat hade en kärleksaffär med en ung arabisk kvinna lurades han i väg från basen, sa gerillamän triumferande i det första uttalande som las ut på internet på lördagen.

Samtidigt meddelade gruppen, som kallar sig säkerhetsgrenen av Ansar al-Sunnaarmén, att de huggit huvudet av soldaten.

- Ni ska snart få se filmen med egna ögon, hette det i uttalandet som skrivits under av gruppledaren Abu Abdullah al-Hassan bin Mahmoud.

På söndagen lades ett annat meddelande ut. I det förnekades att man dödat en amerikansk soldat.

"För att behålla vår trovärdighet vill vi göra klart att det uttalande som tidigare publicerats inte har utfärdats av Ansar al-Sunna och inte representerar oss", meddelades i uttalandet, enligt AP.

Familjen har vädjat

Hassouns förtvivlade familj, som kommer från Libanon och är bosatta i Utah, USA, visste heller inget.

- Det finns just nu ingen bekräftelse. Allt vi har är det här uttalandet, sa den försvunne soldatens yngre bror Sami Ali Hassound direkt från Tripoli till nyhetsbyrån Reuters på söndagen.

Vädjat

Tidigare i veckan hade Wassefs pappa Ali Mohammed Hassoun gått ut i tv och vädjat för sin sons liv.

- Wassef är också muslim. Om ni besparar hans liv vet jag att Gud kommer att belöna er, sa han.

Soldatens släktingar chockades när meddelandet om halshuggningen kom. Dörrarna till hans hem i West Jordan i Utah hölls stängda och den representant från en lokal moské som anlände för att stötta Wassefs familj ville inte uttala sig.

Satt bunden

Den 27 juni hade den arabiska nyhetskanalen al-Jazira visat en video av Wassef där han satt bunden på golvet framför en grupp maskerade och beväpnade män.

Kidnapparna uppgav att Wassef skulle dödas om USA inte lämnade Irak och samtliga fångar i landets "ockupationsfängelser" frigavs. I går meddelade gruppen att den håller ytterligare en "otrogen" som gisslan.

Nyheten om Wassefs död meddelades på samma webbsajt som förra månaden visade halshuggningen av den amerikanske ingenjören Paul M Johnson i Saudiarabien.

Samma sajt innehåller ofta uppgifter om attacker genomförda av den efterspanade terrorledaren Abu Musab al-Zarqawi, en jordansk medborgare som tros operera i Irak och anses nära knuten till terrornätverket al-Qaida.

Halshuggningar

Magnus Sundholm, Caroline Olsson