Ännu en USA-soldat befaras halshuggen

NYHETER

Tillfångatagen korpral påstås ha avrättats

Foto: En islamistisk sajt hävdar att den tillfångatagna amerikanska soldaten Wassef Ali Hassoun halshuggits. Det uppger nyhetsbyrån AP.

Ytterligare en amerikansk soldat har halshuggits i Irak.

Det hävdar en talesman för en militant islamistisk grupp.

Soldaten har tidigare visats upp tillfångatagen.

Amerikanska militären meddelade på lördagen att man kände till uppgifterna om halshuggningen och att man kontrollerade dem. I övrigt fanns inga kommentarer.

- Vi har inte fått någon information om att han dödats, sa den tillfångatagne soldatens yngre bror Sami, som bor i Libanon.

Påståendet om avrättningen publiceras på en islamistisk sajt. Gruppen Jaish Ansar al-Sunna säger sig ha halshuggit den amerikanska korpralen Wassef Ali Hassoun, uppger nyhetsbyrån AP.

Publicerat tidigare avrättning

Sajten är densamma som tidigare publicerade videon på halshuggningen av den amerikanske ingenjören Paul Johnson, kidnappad i Saudiarabien den 12 juni.

"Vi vill informera om att marinsoldaten med libanesiskt ursprung har dödats och ni kommer snart att kunna se filmen med egna ögon", skriver gruppen i ett nytt meddelande undertecknat med ledaren Abu Abdullah al-Hassan bin Mahmouds namn.

Wassoun kommer från Utah i USA, men han har libanesiska rötter.

Enligt amerikanska militärkällor försvann han för ungefär en vecka sedan. Han angavs först som saknad, senare som tillfångatagen.

Den 27 juni visade den arabiska tv-kanalen al-Jazira bilder av Hassoun, bunden och med bindel för ögonen. Bakom stod en grupp maskerade män som hotade att döda honom om USA inte frigav samtliga irakiska fångar.

Gruppen har sagt att man tagit sig in på en amerikansk militärbas och där lyckats kidnappa soldaten.

"Lurades i en fälla"

Amerikanska New York Times webbupplaga citerar på lördagen en anonym militärkälla som påstår att Hassoun lurats i en fälla då han försökt ta sig till Libanon efter att ha chockats svårt i samband med ett blodigt granatanfall.

Enligt källan sökte Hassoun hjälp hos lokala irakier - som skickade honom rakt i armarna på terroristerna som blev hans bödlar.

Gruppen Jaish Ansar al-Sunna påstår sig vara en gren av den islamska motståndsrörelsen, med rötter till 1920-alet och upproret mot britterna efter första världskriget.

Caroline Olsson