JAGADE

NYHETER

Åtta fångar rymde på tre veckor - ny flykt i natt

1 av 2 | Foto: PÅ FLYKT 1 Polisen tror att livstidsdömde Veija Borg befinner sig i Stockholmsområdet eller att han flytt till Finland. Borg har tidigare framträtt i tv och berättat om mordet han är dömd för.

I natt rymde en farlig mentalpatient från S:t Sigfrids sjukhus i Växjö.

Samtidigt jagas livstidsdömde Veija Borg i Sverige och Finland.

På mindre än tre veckor har åtta fångar rymt.

En 31-årig man som dömts till psykiatrisk vård efter att ha försökt mörda sin sambo, rymde under en permission från S:t Sigfrids sjukhus i Växjö i går kväll.

För tre år sedan utsatte 31-åringen sin då 21-åriga sambo för förnedring, skållning med kokhett vatten, knytnävsslag och en rad knivhugg i halsen.

När sjukhuspersonalen förstod att 31-åringen rymt slog de larm till både polis och den före detta sambon.

- Sjukhuset bedömer att han kan vara farlig för henne, säger Mats Lagerbland, vakthavande befäl vid polisen i Växjö.

Rymningsvåg

31-åringens rymning är den senaste i en rymningsvåg som drar genom landet just nu.

Igår utfärdades rikslarm i både Sverige och Finland efter livstidsdömde rymlingen Veija Borg, 36, som rymde under en permission från Österåkersanstalten i fredags. Borg dömdes som skyldig för ett mord på en 38-åring i Upplands Väsby 1998.

Trots att Veija Borgs bror erkände mordet, fann rätten Veija Borg skyldig. När TV4:s Kalla fakta granskade fallet kom det fram uppgifter som kunde tala för Veija Borgs oskuld. Förra året ansökte han om resning, men fick avslag i Högsta domstolen.

Helgens två rymningar innebär att åtta personer rymt de senaste tre veckorna.

Den 19 juni rymde Milan Sevo, 35. Sevo betraktas av polisen som en ledarge-stalt i Sveriges undre värld. Istället för att återvända till Täbyanstalten efter en permission åkte han på Medelhavssemester.

Hål i väggen

Den 20 juni klättrade en häktad 20-åring över stängslet och flydde från Skänningefängelset utanför Linköping.

Natten till den 3 juli bröt en 28-årig fånge upp cellens pansarglas med hjälp av insmugglade verktyg vid kriminalvårdsanstalten i Vä utanför Kristianstad. Sedan klättrade han ut med hjälp av hopbundna lakan.

Senare samma dag rymde två män genom att göra hål i väggen i den barack vid Karlskogafängelset där de satt häktade och dagen därpå fritogs en fånge från Norrtäljeanstalten i samband med ett sjukhusbesök.

Johan Taubert, Joakim Andersson