Klättrare fast på 600 meters höjd

NYHETER

Fick hämtas med helikopter

1 av 3 | Foto: På fast mark När de var 300 meter från toppen förstod de att de valt fel väg. De valde då att svälja stoltheten och ringa efter hjälp. Klockan sex på morgonen kom den.

Johan Marklund, 21, och Jonas Åberg, 22, tog miste på klättringsleden och fastnade 600 meter upp på fjället Vågakallen i Nordnorge.

I går morse undsattes de av en fjällräddningstrupp och helikopter.

– Det dramatiska var klättringen upp. Sedan insåg vi att det var bäst att svälja stoltheten och tillkalla hjälp utifrån, säger Johan Marklund från Östersund.

Tillsammans med Jonas Åberg tillbringar han sommaren i Lofoten för att jobba på restaurang och klättra i fjällen.

– Vi är egentligen sportklättrare och nybörjare på traditionell klättring, säger han.

Trodde de följde leden

På måndagskvällen gav de sig upp på Vågakallen. De skulle följa en klättringsled, som senare visade sig gå ett hundratal meter längre bort.

– Det blev något missförstånd. Vi trodde att vi visste var leden gick, men det visade sig vara helt fel, säger Johan Marklund.

Vid fyratiden i går morse ringde svenskarna själva till polisen i Midtre Hålogaland. På grund av lösa stenar som gjorde det svårt att säkra vägen bedömde de att det var för riskabelt att fortsätta.

Satt på en klipphylla

De befann sig då på 600–700 meters höjd och hade klättrat ungefär 150 meter upp mot toppen. Klockan sex hittade räddningshelikoptern dem på en klipphylla.

– Eftersom helikoptern inte kunde hissa upp dem från den platsen släppte den ner en räddningstrupp som klättrade fram och hissade upp dem med rep, säger polisens operationsledare Tom Johannessen.

Räddningsmanskapet hade kontakt med svenskarna via mobiltelefon under hela räddningsinsatsen, som förlöpte utan svårigheter. Strax före klockan tio skjutsades Johan Marklund och Jonas Åberg hem till bostaden i Svolvær.

Enkel rutt om man hittar

– Om vi inte hade haft mobiltelefonen hade vi fått vänta på klippan tills efter klockan två i dag. Då hade vi sagt till en kompis att ringa efter hjälp om vi inte hade kommit tillbaka, säger Marklund.

Tom Johannessen beskriver fjällområdet som ett populärt mål för klättrare.

– Om man följer rutten är det också enkel grad på klättringen.

Ann Hagman