Tjockskallar är smartare

Publicerad:
Uppdaterad:

Personer med stort huvud har bättre minne och är smartare

Nu är det bevisat. Personer med stora huvuden är intelligentare än andra och har bättre minne.

Det visar en ny undersökning från England.

En ny studie som har gjorts vid universitetet i Southampton visar att det inte är någon myt att personer med stort huvud är intelligentare än andra. Forskarnas resultat är uppseendeväckande, skriver VG. De med störst huvuden i testgruppen gav bäst resultat när det gäller både minnes- och intelligenstesterna. Forskarna undersökte 215 pensionärer och slog fast att storleken på huvudet faktiskt är avgörande i testresultaten.

– Våra resultat talar sitt tydliga språk. Ju större huvud pensionären har, desto mindre troligt är det att hjärnan sviker med tiden, säger Doktor Christopher Martyn till The Observer.

Personen med mindre huvuden gick det dessvärre inte lika bra för i testet. De hade fem gånger så hög chans att drabbas av glömska och sviktande minne än de med störst huvuden.

Jämförde med bilder från födseln

Forskarna var noggranna i sitt test. De gick tillbaka i medicinska journaler för att få fram huvudstorleken vid födseln på testpersonerna. Den undersökningen visade sig inte ha något sammanhang med huvudstorleken senare i livet. Det är alltså långt viktigare att huvudet får näring och stimulans tidigt i livet, än exakt hur stort det är vid födseln.

– Kontentan av denna studie är egentligen att vi måste ge våra barn omsorg så att de växer upp i en omgivning som stimulerar att hjärnan växer. Både för att ge oss många unga smarta människor men också för att reducera risken för svikande mentala funktioner när man blir gammal, säger Doktor Martyn.

Susanne Nylén

Publicerad: