Jan Danielson död

Publicerad:
Uppdaterad:
Jan Danielson blev 65 år.

Tv-personligheten och naturkännaren Jan Danielson är död.

Jan Danielson blev 65 år och sörjs närmast av sambon Annika och tre barn.

Jan Danielson befann sig i Sundsvall för att delta i ett planeringsmöte med redaktionen för Mitt i Naturen. Han hittades död på sitt hotellrum på tisdagsmorgonen. Dödsorsaken är inte känd.

– Vi åt middag i måndagskväll och när han inte dök upp på morgonen ringde vi hotellet och där påträffades han död på sitt rum, säger Fredrik Israelsson, redaktionschef för Mitt i naturen.

– Vi blev naturligtvis chockade och stämningen på redationen är mycket tryckt.

Jan Danielson gjorde sig känd för den stora allmänheten som programledare för SVT:s Mitt i naturen och med sin egen spalt i Aftonbladet under 17 år. Han var även en ofta anlitad föreläsare och debattör.

Kärleken till Skåne

1998 mottog Jan Danielson Region Skånes första miljöstipendium. Han hyste en särskild kärlek till Skåne – trots att han ursprungligen kom från skogarnas Värmland.

I en intervju med Aftonbladet berättade han om den stora förundran han kände när han 1952 för första gången såg havet vid Falsterbo tillsammans med sin pappa.

Det dröjde fjorton år, men 1966 flyttade han till östra Skåne och startade ett konstnärskollektiv i en före detta skola.

Han bodde kvar i huset fram till sin död.

Jan Danielson har i intervjuer sagt att han redan som liten intresserade sig för djur och natur. När han var nio år hade han en fågel av arten grönsiska i en bur.

– Den hittade jag skadad och tog om hand och spjälkade hennes skadade vinge, berättade han för Leif Tallmyren på Nerikes Allehanda tidigare i år.

För Aftonbladet berättade han för några år sedan att sjön Ånn i Jämtland är ett av hans smultronställen i Sverige.

– Är man det minsta djurintresserad så ska man åka hit. Det finns massor med fåglar och man kan komma simsnäppor så nära att man nästan kan ta på dem, berättade han entusiastiskt.

Men han åkte även gärna söderut.

– Trakten kring Sandhammaren i Skåne är ett av de absolut vackraste områdena i Sverige. Hit åker jag ofta, sa han och fortsatte:

– Området är oexploaterat med en vacker och omväxlande natur. Här finns det både böljande hedar, lövskog och nästan öde sandstränder. Dessutom kan man se många vackra växter, som sandlilja, hedblomster och orkidéer.

Ordförande i Gröna korset

Jan Danielsson var ordförande i Gröna korset Sverige, som är den svenska avdelningen av Green Cross International – en världsomfattande miljö- och fredsrörelse, vars ordförande är Michail Gorbatjov. Organisationen är verksam i 26 länder.

Gröna korset Sverige huvudsakliga uppgift är att sprida kunskap om dokumentet Earth Charter ("Folkens förbund med jorden"), som är miljöns motsvarighet till FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Jan Danielson var Sveriges mest kände ekosof. Ekosofi är en del av den ekologiska rörelsen och står för en helhetssyn på människans förhållande till naturen.

Den främsta skillnaden mellan ekosofi och ekologi är att den senare inte är tillräcklig för att tala om hur vi ska handla - den ger bara fakta. Ekosofin är ett försök att skildra naturen på ett helare och fullständigare sätt.

Jan Danielson i inslag om våren i Aftonbladets webbradio (14 april):

Rickard Westman, Nicklas Hermansson

Publicerad: