"Han var så ärlig mot sig själv, precis som Willy Strid"

1 av 3 | Foto: Christina Stenius spelade hustrun i tv-serien.
NYHETER

Inspelningen av nya omgången av "Hem till byn" skulle börja om några månader.

Carl-Ivar Nilssons död chockar vännerna och kollegorna.

- Han såg fram emot att sätta igång, jag kan fortfarande inte förstå att han är borta, säger Christina Stenius, hans hustru i tv-serien i över 30 år.

Christina Stenius har skrattat och gråtit med Carl-Ivar Nilsson sedan de träffades första gången på Calle Flygares teaterskola 1962.

För henne är hans hastiga bortgång fortfarande obegriplig.

- Jag pratade med honom för en kort tid sedan då han skulle iväg till en väns 60-årskalas. Han hade köpt med sig ett äppelträd i present, han var så uppåt och glad, säger Christina Stenius.

I mer än 30 år spelade de man och hustru i den älskade dramaserien "Hem till byn".

I januari skulle de ha mötts igen för inspelning av den nya omgången av serien.

Manusförfattaren Bengt Bratt har mer än hälften av de nya avsnitten färdigskrivna. Större delen av handlingen kretsar kring den hetlevrade men godhjärtade mackägaren Willy Strid och hans familj.

Carl-Ivar Nilssons bortgång blir ett stort hål i den berättelsen, liksom i verkliga livet.

"Han var aldrig nöjd"

Kollegan och vännen Ulf Dohlsten är djupt chockad över beskedet. I tv-serien hade hans karaktär Lars-Erik Dahl och Carl-Ivar Nilssons Willy Strid inte mycket till övers för varandra. Men i verkligheten är det en mycket betydelsefull kollega och vän som försvunnit.

- Innan vi skulle ha scener ihop gick vi undan på egen hand och malde och malde, Calle var aldrig nöjd. Det var viktigt för honom att det skulle bli jäkligt bra, det tog mycket kraft att jobba med honom eftersom han var så noggrann, han älskade verkligen sin rollfigur.

- Han gjorde den så jäkla bra, man ler och skrattar inombords när man tänker på Willy Strid, han är så ärlig mot sig själv, precis som Carl-Ivar, säger Ulf Dohlsten.

"Bengt är chockad"

Liksom människor föds och människor går bort i verkligheten har manusförfattaren Bengt Bratt skrivit in döden hos byborna i västgötska Ödenäs.

Nu står han inför en ny tragedi.

Kjell Gustavsson, tidigare filmfotograf och under senare år inspelningsledare för "Hem till byn", säger att detta ställer till stora problem för den planerade produktionen.

- Bengt är chockad och tagen på sängen, hans tankar går åt alla håll. Saknaden efter Carl-Ivar är oerhört stor och samtidigt ska han få ihop fortsättningen på serien. Vi måste diskutera detta när det gått mer tid, säger han.

Malin Nord