+39 grader - och regn

Så ser väderprognosen ut - om 47 år

1 av 2 | Foto: JONAS BILBERG
Pär Holmgren.

Ett ögonblick, Per Holmgren, chef för SVT:s väder, kommer du att presentera vädret som en skäggig gubbe om 47 år?

- Nej, jag hoppas att jag som 86-åring slipper att arbeta.

Det var i går i SVT 2:s nya Vetenskapsmagasinet som du presenterade en väderprognos för en sommardag år 2050. Varmt och skönt, eller hur?

- Ja, närmare 40 grader i Stockholm, 31 i Luleå, men eftersom det då beror på växthuseffekten kommer det att föra med sig mer oväder, regn och översvämningar, kraftiga vindar. Det blir inte bra.

Är det allvarligt?

- Ja, det är det. Det är allvarligt. Det är något forskarna är överens om. Klimatet kommer inte att bli bättre bara för att det blir varmare.

Varför det?

- Hela vädersituationen kommer att bli annorlunda. Mycket mer regn, mer blåst, oväder. Luftmassorna kommer att röra sig på ett annat sätt.

Hur mycket kommer temperaturen att stiga?

- Det kan man ju inte riktigt veta. Man räknar med att under det här seklet kommer den globala medeltemperaturen att stiga med mellan 2 och 5 grader. I Sverige än mer, med mellan 3 och 6 grader.

Kommer Östersjön att stiga så att delar av Sverige läggs under vatten?

- Skåne, och framför allt Kristianstad, ligger sämst till. Däremot klarar sig de låglänta områdena i Norrland på grund av landhöjningen.

Andra konsekvenser?

- Vasaloppet läggas ner. Det kommer inte att finns snö i mellan Sälen och Mora.

Till sist, vad önskar du mest av allt just nu?

- Att vi får upp ögonen för konsekvenserna av växthuseffekten, hur allvarlig den är. Att det betyder något även vad vi gör i vår vardag här i Sverige.

Per-Iwar Sohlström

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder