"Soldaterna har en omänsklig press på sig"

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvarshögskolans professor om dödsskjutningen i moskén

- Det är avskyvärda saker som sker. Å andra sidan är det en omänsklig press på de stackars soldater som är där.

Det säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och säkerhetspolitisk expert vid Försvarshögskolan.

Han tror inte att dödskjutningen i moskén kommer att få någon omedelbar inverkan på amerikanernas vilja att fortsätta kriget.

- Vad amerikanerna än gör där nu så är det inte rätt, säger Jan Hallenberg till aftonbladet.se.

Han har ändå en viss förståelse för hur en sådan situation kan uppstå för de ofta unga soldaterna.

- Å ena sidan är det en avskyvärd händelse. Å andra sidan, de dom har emot sig är helt klart beredda att dö. De stackars soldaterna har en omänsklig press på sig. Soldaten som sköt blev tydligen själv skjuten dagen innan så han var väl inte i någon vidare balans.

- Jag tror inte den här historien enskilt betyder att Bush får svårigheter att regera. Kom ihåg i våras, händelserna i Abu Ghraib-fängelset. Det kom fram en massa saker.

Locket på

- Då trodde man de skulle vakna i USA, men sedan lades locket på och det blev tyst. Mycket tyder på att det var Dick Cheney som såg till det.

Han menar att många amerikaner fortfarande anser att angreppet den elfte september var styrt av Saddam Hussein och Irak.

Bilderna från dödskjutningen tror han inte får lika avgörande betydelse som de bilder från kriget i Vietnam som fick världsopinionen att vända.

- Men reaktionerna mot kriget kommer att komma, en sån här sak kan få stenen att rulla fortare. Folk kommer att gå ut och demonstrera och protesterna kommer att växa. Det tar bara litet längre tid om inte fler sådana här bilder kommer.

Svårare för regeringen

- Man ska komma ihåg att det som betyder något för amerikaner är trots allt om amerikaner förlorar sina liv.

Reaktionerna i Europa på dödsskjutningen i moskén kommer att leda till ytterligare avståndstagande mot kriget.

- Det bryter mot inte bara mot Genèvekonventionen. Det bryter också mot amerikanska krigslagar, säger Jan Hallenberg till aftonbladet.se.

I Irak kan reaktionerna på dödskjutningen göra det mycket svårare för den provisoriska regeringen.

- I Irak är det sunnimuslimerna som tvekar om de skall gå in i ett samarbete eller inte. Efter en sådan här händelse är det inte sannolikt att de blir mer positivt inställda.

Simone Söderhjelm

Publicerad: