Ny lag om besöksförbud används inte

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm

Den nya lag som förbjuder män som misshandlar sin partner att vistas i det gemensamma hemmet följs nästan inte alls.

Men justitieminister Thomas Bodström är inte oroad.

- Det har bara gått ett halvår och det tar alltid en viss tid innan nya lagar börjar tillämpas ordentligt, säger Bodström till TT.

Enligt den skärpning av besöksförbudslagen som började gälla i september i fjol kan en man förbjudas att återvända till hemmet om det finns en klar risk för att han kommer att hota eller slå hustrun, sambon eller barnen.

Men det skärpta besöksförbudet har ännu inte fått något genomslag. Av totalt 7 411 polisanmälda fall av misstänkt kvinnomisshandel från september fram till årsskiftet utnyttjade åklagare den nya lagen endast vid sju tillfällen. Detta enligt siffror från Brottsförebyggande rådet och Rikspolisstyrelsen som Svenska Dagbladet tagit fram.

Kritik från kvinnojourer

Gunilla Westny, föreståndare på kvinnojouren Kvinnohuset i Norrköping är kritisk till att lagen inte används mer.

- Problemet är att de inte vet var de ska göra av mannen. De tycker synd om honom trots att det hittills alltid är kvinnorna som fått lämna det gemensamma hemmet vid misshandel, säger hon till tidningen.

Juno Gyllander vid studieförbundet Sensus, som arbetar med hotade kvinnor i Norrköping, instämmer i kritiken.

- Polisen menar att om det inte finns grund för att gripa mannen måste de ordna en bostad till honom, annars blir han ännu mer aggressiv och våldet riskerar att accelerera om han förbjuds vara hemma. Därför avstår de från att använda lagen.

Angela Beausang, tidigare ordförande för landets kvinnojourer, anser att åklagare och domare behöver mer utbildning. Hon vill att misstänkta kvinnomisshandlare grips, anhålls och häktas oftare än i dag, för att få bort männen från bostaden.

"Det tar viss tid"

Justitieminister Thomas Bodström är trots siffrorna inte orolig för att lagen blir ett slag i luften.

- Det är viktigt att den nya lagen används, men det har trots allt bara gått ett halvår sedan den infördes, säger han till TT. Det tar alltid en viss tid innan nya lagar börjar användas på allvar. Så var det när det gäller kvinnofridskränkning och även med andra brottsofferlagar.

Han anser ändå att det är bra att frågan uppmärksammas och säger att han kommer att följa utvecklingen. Bodström betonar dock att en del av de misstänkta kvinnomisshandlarna suttit anhållna eller häktade, och därför varken varit aktuella för ett utökat besöksförbud eller i behov av tillfällig bostad.

Det senare ser överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö som ett skäl till att lagen inte använts mer.

- När förhållandena är så pass allvarliga att man skulle överväga att tillämpa det utvidgade besöksförbudet, då har man som regel förutsättningar för att anhålla den misstänkte och begära honom häktad, säger Alhem till Sveriges Radios Ekoredaktion.

P O Lindström/TT

Publicerad: