17-åring fick nyårsraket i ansiktet – dog

NYHETER

En 17-årig pojke avled efter att han träffats av en nyårsraket i ansiktet. Olyckan inträffade i Björkhagen i södra Stockholm vid ettiden på natten till nyårsdagen.

– Han träffades i ansiktet och har avlidit. Vi har inte alla detaljer ännu men det var en ren olyckshändelse, säger Marie-Louise Nilsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT på nyårsdagens morgon.

Den polispatrull som var på platsen har fått ta hand om många chockade ungdomar som samlats vid sjukhuset.

– Det har kommit fler ungdomar till sjukhuset än det var med på själva festen, säger hon.

Sköt raket mot pojke

En pojke i 16-årsåldern skadades svårt i ögat sedan han blivit beskjuten med en nyårsraket på Södra Allén i Sundsvall på nyårsnatten.

Pojken, som var ute och tittade på fyrverkerier med några kamrater, såg hur ett annat gäng sköt nyårsraketer mot en balkong. När pojkarna passerade siktade och sköt gänget en raket rakt mot pojken, som träffades i ögat.

– Ögat är mycket svårt skadat och går nog inte att rädda, säger Hans Häggström, vakthavande befäl vid polisen i Sundsvall.

– Men gärningsmännen är kända så det blir inget problem att få tag på dem.

Flera fall av olaga hot har också inrapporterats till polisen i Sundsvall och två personer sitter anhållna för misshandel, en i Kramfors och en i Sundsvall.

Stökigt i Stockholm

I Södertälje fick en man föras till sjukhus efter att ha skadats i ansiktet av en nyårsraket. Hans skador uppges dock inte vara allvarliga.

I övrigt har rätt många misshandelsfall, trafikolyckor och bränder rapporterats i Stockholms län. Det har varit halt på vägarna, säger Marie-Louise Nilsson.

Nyårsraketer har orsakat en hel del bränder från midnatt och en timme framåt. De flesta har varit av mindre omfattning och lätta att släcka.

– Den allvarligaste branden ägde rum vid Konsum i Tumba där raketer sköts i fönster och upp på taket som fattade eld, säger Marie-Louise Nilsson.

Lugnt i södra Sverige

En villa i Åhus, söder om Kristianstad, brann ner till grunden runt tolvslaget på nyårsnatten. I villan omhändertogs två berusade personer.

– Brandorsaken är ännu oklar med de båda misstänks för allmänfarlig vårdslöshet, säger Agneta Nyström, inre befäl hos polisen i Kristianstad.

I Lindsdal norr om Kalmar fattade taket till ett köpcentrum eld och en av butikerna rökskadades svårt, uppger polisen i Kalmar. Branden, som troligen orsakats av smällare, tog räddningstjänsten flera timmar att släcka.

I Hästveda i Skåne antändes en buske intill en villa av en nyårsraket, men villaägaren lyckades själv släcka elden innan den hann sprida sig.

I övrigt har nyårsfirandet varit förvånansvärt lugnt i södra Sverige, enligt de olika polisdistrikten.

– Det har varit lite fylla och misshandel, men inte så våldsamt. Möjligen har världshändelserna lagt sordin på stämningen, säger Thomas Gustafson, inre befäl hos polisen i Lund.

Från flera orter rapporteras också att det varit betydligt förre fyrverkerier än tidigare år.

TT