Nationellt råd ska ge stöd åt anhöriga

NYHETER

Oppositionen vill att en kommission granskar regeringens agerande

Regeringen ska tillsätta ett nationellt råd för att stödja och ge råd till anhöriga och offer för flodvågskatastrofen. Det berättade statsminister Göran Persson efter måndagens partiledarträff.

Rådet blir en egen myndighet, som ska ledas av en generaldirektör. Dess huvuduppgift blir att samordna arbetet vid en rad olika myndigheter och organisationer, som Socialstyrelsen, Rikspolisstyrelsen och Landstings- och Kommunförbunden.

Syftet med det nationella rådet är att människor som drabbats av katastrofen ska kunna vända sig till ett enda ställe för att få information.

Vill tillsätta kommission

Vid partiledaröverläggningarna med Göran Persson i Rosenbad framförde den borgerliga oppositionen kravet på att en medborgarkommission utreder hur regeringen har hanterat katastrofen i Asien.

Statsminister Göran Persson är positiv till förslaget.

I den oberoende utredningen ska bland andra två före detta statsministrar ingå, moderaten Carl Bildt och socialdemokraten Ingvar Carlsson.

– De delar erfarenheterna av Estoniahanteringen och har unika möjligheter att bedöma hur ett regeringskansli ska fungera, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Ingvar Carlsson ledde dessutom utredningen av kravallerna i Göteborg i samband med EU-toppmötet i juni 2001.

Utredning kan breddas

Persson har tidigare sagt att Anders Milton, ordförande för Röda korset, ska ingå i utredningen. Milton är dock även regeringens psykiatrisamordnare och därmed avlönad regeringstjänsteman.

Persson förklarade på sin presskonferens att han inte har något emot att bredda utredningen.

– Det finns ingen anledning ha en konflikt om hur detta ska granskas, sade statsministern.

Partiledarna ska vid ett nytt möte på onsdag enas om hur utredningen ska skötas.

Regeringen har av anhöriga, offer och medier fått mycket hård kritik för att inte ha agerat tillräckligt snabbt för att hjälpa svenskar i nöd. Oppositionen i riksdagen har dock undvikit kraftfulla uttalanden och gjorde så även på måndagen.

– Det finns inget tvivel om att regeringen har kommit i gång sent, sade centerledaren Maud Olofsson.

Kristdemokraternas Göran Hägglund var inte mycket tuffare.

– Det dröjde länge innan regeringen agerade. Det är uppenbart att vi lärde oss ganska lite av Estonias undergång.

Persson tacksam

Persson är tacksam för att ingen politisk strid har uppstått.

– Samling och sammanhållning präglar nu vårt land, sade han.

Hårdast kritik har utrikesminister Laila Freivalds fått. Hon har inte hållit några presskonferenser sedan hemkomsten från Thailand i fredags. Perssons statssekreterare Lars Danielsson förnekar att det skulle bero på att statsministern varit missnöjd med hennes kritiserade uttalanden i medier. Enligt Freivalds pressekreterare har hon ägnat sig åt internt arbete på utrikesdepartementet de senaste dagarna.

Mer om Asienkatastrofen

Lillemor Idling/TT Peter Wallberg/TT