Nyheter

Prinsessan ska heta Ingrid Alexandra

NYHETER

Norske statsministerns besked fick varma applåder i vinterkylan

I ett extrainkallat statsrådsmöte meddelade idag på torsdagsmorgonen kronprins Haakon den norska regeringen namnet på sin nyfödda dotter.

Statsminister Kjell Magne Bondevik kom ut på trappan till det kungliga slottet i slutet av paradgatan Karl Johann och meddelade beslutet.

- Prinsessans namn ska vara Ingrid Alexandra, sade han.

Efter ett extrainkallat statsrådsmöte kunde Norges statsminister Kjell Magne Bondevik meddela den församlade pressen och allmänheten vad den nyfödda prinsessan ska heta. Ingrid Alexandra är namn med anor inom både kungliga familjen och Mette-Marits släkt.

Foto: ULF HÖJER

Det var mulet, uppemot tolv grader kallt i Oslo på torsdagsmorgonen när Norges folk fick veta namnet på det barn som kan bli den första drottningen i Norge på 600 år.

Statsministern Kjell Magne Bondevik kom ut på slottstrappan bakom en polisavspärrning.

- Prinsessans namn ska vara Ingrid Alexandra, sade statsministern.

Förutom ett stort mediauppbåd fanns mellan hundra och tvåhundra intresserade medborgare på Slottsplassen framför slottet. De applåderade varmt beskedet.

Stastsministern berättade om bakgrunden till namnen. Han hänvisade till att Ingrid är ett gammalt norskt namn och även ett gammlt Bernadottskt namn som bars av till exempel av Danmarks förra drottning. Det finns också i kronprinsessan Mette-Marits familj liksom namnet

Alexandra. Och den gamle kungen Olav hette även Alexander.

- Det är en bra blandning av ett gammalt släktnamn och ett mer modernt namn, sade Bondevik.

Vilket som blir lilla Ingrid Alexandras tilltalsnamn visste han ännu inte.

Den norske namnexperten på Norges Statistiska Sentralbyrå, Jørgen Ouren, säger till tidningen VG att den lilla flickans namn snabbt kan bli en trend för nyfödda flickor i Norge.

Igår på torsdagen sände den svenska kungliga familjen sina lyckönskningar till Haakon och Mette-Marit.

Det har förekommit spekulationer om den svenska kronprinsessan Victoria möjligen blir gudmor till Ingrid Alexandra.

- Nej, det har inte kommit någon sådan officiell förfrågan, säger Ann-Christin Jernberg vid det svenska hovets presstjänst.

Simone Söderhjelm

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien-Schweiz i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter