Nyheter

Mirakelräddade efter sju timmar

NYHETER

Räddnings- arbetet avbröts i dag

här räddades tre Räddningspersonalen skar upp fartygets skrov med en skärbrännare för att komma in i maskinrummet i fartygets akter. Genom öppningen räddades tre filippinska besättningsmän.

Foto: Hallgeir Vågenes/VG

”Snälla skynda. Min kompis dör”.

Så skrev de tre filippinska besättningsmän som räddades ur det kantrade fraktfartyget "Rocknes".

Räddningsarbetarna skar hål i skrovet för att få ut dem.

Men i eftermiddag avbröts sökandet – och räddningsinsatsen blev en bärgningsinsats.

Kvart över elva i går kväll räddades de tre besättningsmännen ut ur skrovet, efter att ha suttit instängda i det upp-och-nervända fartygets för i sju timmar.

– De är mer skadade än de övriga överlevarna, säger August Bakke, överläkare på sjukhuset i Haukeland, till den norska tidningen Verdens Gang.

Nattens räddningsarbete blev dramatiskt. Männen satt instängda i en luftficka i maskinrummet; ett hål i plåten skulle få luften att strömma ut och vattnet att strömma in i utrymmet. Därför var man tvungen att arbeta mycket snabbt.

– Vi tog upp ett tio millimeter stor observationshål. Stora luftmängder strömmade ut när vi öppnade det. Vi fick ut information i form av en papperslapp från de överlevande, säger Malvin Solberg, kapten på fartyget Flekkerøy, som användes som bas vid räddningsarbetet.

På den sista lappen som kom från de instängda stod det ”Snälla skynda er, min kompis dör”, skriver VG.

"Jublade när de kom upp"

Med hjälp av vinkelslip sågade man därefter snabbt upp en fyrkant på 60 gånger 60 centimeter i skrovet. Man sågade djupt, men inte helt igenom plåten.

På fyrkanten svetsades samtidigt en ögla fast. I öglan fästes en vajer från räddningsfartygets lyftkran.

Därefter genomfördes sista steget i räddningsaktionen: med tre vinkelslipar samtidigt forcerades den sista biten genom skrovet – sen rycktes plåtbiten bort med hjälp av kranen.

– Under den här processen steg vattnet i maskinrummet så att det stod en meter under bottnen. Men alla tre kunde lyftas upp. Det var inte fritt utan att vi skrek jubelrop när vi såg de tre filippinarna komma upp, säger Malvin Solberg, till VG.

Enligt uppgifter till Bergenes Tidning överlevde de tre besättningsmännen tack vare värmen från fartygets maskiner. Männen hade maskinvakt just när olyckan inträffade.

Räddningsmanskapet lyckades till slut rädda elva av de 29 i besättningen. Bara tre döda har påträffats, men sedan klockan 16 ppå tisdagen har räddningsinsatsen blivit ett bärgningsarbete.

– Nu går vi in i en annan fas. Nu letar vi efter omkomna, säger räddningsledaren Eirik Walle till nyhetsbyrån NTB.

En av de döda är fartygets norska kapten. Han har arbetat för rederiet i 31 år och beskrivs som en av de mest erfarna i företaget.

Läs också:

Alexandra Forslund, Fredrik Rundkvist, Mattias Lundell

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter