S vill ge fler i skolan rätt att stoppa stök

Av: 

TT

Publicerad:
Gymnasieminister Anna Ekström (S). Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson
Gymnasieminister Anna Ekström (S). Arkivbild.

NYHETER

Socialdemokraterna vill ge lärarassistenter och andra yrkesgrupper i skolan större mandat att ingripa mot stök och bråk.

Lärarassistenter kan också få besluta om kvarsittning.

Socialdemokraterna har växlat upp inför valet med "det största trygghetspaketet i modern tid". Skolan omfattas i allra högsta grad – hittills har partiet bland annat utlovat ett förbud mot mobiltelefoner i grundskolans klassrum och fler lärarassistenter.

Måltidspersonal

Ur paketet hämtas nu också en utfästelse om ett utvidgat ansvar för elevernas trygghet och studiero. Det innebär att skolanställda som inte har en pedagogisk utbildning ska få en koncentrerad fortutbildning i skolans värdegrund och skollagstiftning. Syftet är att alla tveklöst ska larma eller säga ifrån när en elev far illa på något sätt. Vidare ska fler personalgrupper än lärare och rektor kunna omhänderta störande eller farliga föremål från eleverna.

– Man skulle kunna tänka sig att lärarassistenter berörs. Men även andra yrkeskategorier, som vaktmästare och måltidspersonal, är tänkbara. Jag tycker att det är ganska självklart att man som vuxen vill ta ett ansvar för att barnen inte stör varandra, säger gymnasieminister Anna Ekström (S).

Ersätter inte

Socialdemokraterna vill också se över möjligheterna för att fler yrkesgrupper ska kunna visa ut stökiga elever eller besluta om kvarsittning. I dag är det lärares eller rektors ansvar.

– Det skulle kunna beröra lärarassistenter, men vi får återkomma om det, säger Anna Ekström.

Socialdemokraterna öppnar alltså för lärarassistenter med ett uttalat mandat att hålla ordning i och utanför klassrum. Men det handlar inte om att lärarassistenter ska ersätta lärare, enligt Anna Ekström.

– Nej, lärarbristen är ett problem som måste åtgärdas. En av många saker vi socialdemokrater vill göra är att säkerställa att det finns andra yrkeskategorier i skolan, så att lärarna inte blir sittande med en massa administrativa uppgifter utöver en redan tung arbetsbörda, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN