NMR utestängs från Almedalen – efter regionens bokningskupp

Nazistiska nordiska motståndsrörelsen stängs ute från Almedalsveckan.

Detta efter att fullmäktige i Region Gotland beslutat att bokat upp hela Almedalsområdet själva uppger Dagens ETC.

– Vi vill säkerställa att de partier vi inte vill ha där inte ska få tillgång till området, säger Meit Fohlin (S), ordförande för Region Gotland till tidningen.

Det var under fjolårets Almedalsvecka som Nazistsiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) fick tillstånd att hyra mark av Region Gotland.

Beslutet mötte stark kritik från flera håll och NMR:s närvaro gjorde att flera organisationer valde att inte delta under politikervecka.

I slutet av mars meddelade Region Gotland att man i år nekar NMR att hyra mark under årets Almedalsvecka, vilket förhindrar polisen att ge tillstånd.

NMR demonstrerar i Boden på första maj.
NMR demonstrerar i Boden på första maj.

”Hör inte hemma här”

Och under måndags beslutade fullmäktige att ytterligare försvåra för organisationen att delta genom att man kommer att boka upp Almedalsområdet två dagar före och en dag efter politikerveckan.

Allt för att förhindra NMR:s närvaro.

– Vi vill säkerställa att de partier vi inte vill ha där inte ska få tillgång till området, säger Meit Fohlin (S), ordförande för Region Gotland till tidningen Dagens ETC och fortsätter:

– De här krafterna som motverkar och hotar demokratin hör inte hemma i Almedalen.

”Islamister, NMR och Fi ska hälsas välkomna”

Beslutet röstades igenom av en nästintill enigt kommunfullmäktige.

Bara en person valde att rösta emot – den politiska vilden Hannes Müller, invald i kommunfullmäktige via Sverigedemokraternas partilista.

– Att utesluta åsikter och föreningar som man kan beteckna som odemokratiska är en mycket farlig väg att gå. Jag tycker att islamister, NMR och Fi ska hälsas välkomna till Almedalsveckan, bara de beter sig som folk, säger han till lokaltidningen Hela Gotland.

Totalt gjordes 18 polisanmälningar, bland annat för hets mot folkgrupp, under de tre dagar som NMR deltog under förra året.

Ska släppa loss 1 000 fulla skinnheads

Fjolårets tillstånd godkändes av polisen men Region Gotlands, som upplåter marken, hade inga synpunkter på beslutet.

Region Gotland har senare gått ut och sagt att det var ett misstag att tillåta NMR att delta och att man försökte få polisen att dra tillbaka tillståndet.

Företrädare för NMR har tidigare uppgett att man kommer ”släppa loss 1 000 fulla skinheads i Visby” om man inte får hyra offentlig mark under årets Almedalsvecka skriver SVT Nyheter.

Publisert: