Emma Wallrup (V) bortröstad – lämnar både partiet och riksdagen

avEbba Thornéus

NYHETER

Den omstridda riksdagsledamoten Emma Wallrup röstades på söndagen bort som förstanamn på Vänsterpartiet i Uppsalas riksdagslista vid en extra valkonferens skriver P4 Uppland och SVT Nyheter Uppsala.

Wallrup valde då omedelbart lämna sin riksdagsplats och partiet.

– Det här beslutet är skandal, säger Emma Wallrup till SVT Nyheter.

Bakgrunden till omröstningen är anklagelserna om att Emma Wallrup förföljt och trakasserat sin partiskollega Jens Holm via mejl och sms.

Han anmälde tidigare i år polisanmälde Wallrup för upprepade ofredanden – bland annat för att ha skickat 28 sms på raken en augustimorgon och 14 stycken en midsommarafton – men utredningen lades ned av åklagare.

Nomineringen dras tillbaka

Vänsterpartiet har även gjort en internutredning som slog fast att Wallrup trakasserat Jens Holm, varpå hon uteslöts ur Vänsterpartiets riksdagsgrupp och isolerades i ett separat arbetsrum.

Så sent som i januari i år nominerades Emma Wallrup av Vänsterpartiet i Uppsala län till förstaplatsen på Uppsalas riksdagslista men på söndagsförmiddagen – under en extra valkonferens – var tongångarna annorlunda och partiet valde i stället att rösta bort Wallrup som förstanamn.

– Det var en rätt betydande majoritet. Det var inte helt enigt. Det var ett ombud från Älvkarleby som lämnade i protest, säger Abe Bergegårdh, ombudsman i Uppsala län till TT.

”Beslutet är skandal”

Wallrup valde då att omedelbart lämna partiet och sin riksdagsplats.

– Det här beslutet är skandal, och förstör Vänsterpartiets interndemokrati. Vi har smittats av en tidsanda där man inte kan ha en sund dialog. Jag är jätteledsen, men går vidare, säger Emma Wallrup till SVT Nyheter Uppsala.

Wallrup själv nekar till anklagelserna om att hon ska ha ofredat Jens Holm.

Till TT säger hon att hon i valrörelsen i stället kommer att kampanja för lite olika partier, däribland Miljöpartiet och Feministiskt initiativ.

1 av 2 | Foto: Vänsterpartiet
Emma Wallrup
Dagens tre rubriker 3 juni 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM