Bildbeviset: Nordkorea har börjat stänga kärnvapentestanläggningen

avMalin Nilsson

Publicerad:

2017 utförde Nordkorea sex missiltester från anläggningen Punggye-ri och hotade USA med att trycka på den ”stora knappen”.

Nu kommer det första beviset på att anläggningen stänger ner.

Från missiltester och hot om kärnvapenkrig till varma välkomnanden. Sedan nyår har Nordkorea gjort en helomvändning i sin attityd.

Nu sprids satellitbilder som sägs vara det första definitiva beviset på att anläggningen Punggye-ri faktiskt håller på att stänga ner, rapporterar 38 North.

Foto: DIGITALGLOBE/GETTY IMAGES GRAFIK: SOFIA BOSTRÖM

Anläggningen stängs med ceremoni

Enligt 38 North har flera av anläggningens nyckelbyggnader rivits, och järnvägsspår och mindre byggnader har tagits bort.

Än så länge står anläggningens två största byggnader kvar och tunnlarna har ännu inte stängts ner. Det är ännu oklart varför dessa står kvar, men det kan ha med den statliga nyhetsbyrån KCNA:s pressinbjudan att göra.

Tanken är att flera experter och utländska journalister från fem länder ska bevittna när tunnlarna sprängs, entréer blockeras och byggnader flyttas.

Detta ska ske under en ceremoni som hålls nästa vecka, någon gång mellan 23 och 25 maj, beroende på vädret.

1 av 6 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Ska möta Donald Trump

Det var i slutet av april tog diktatorn Kim Jong-Un Sydkoreas ledare Moon Jae-In i hand och gick över den gräns som delat nationerna i generationer.

Nordkorea har lovat att avveckla den kärnvapentestanläggning som bara i fjol genomförde sex missiltester mot att USA lovar att inte anfalla landet.

”Tack, en mycket smart och älskvärd gest!”, skrev USA:s president Donald Trump på Twitter.

12 juni ska Kim Jong-Un och Donald Trump mötas under ett toppmöte.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM