Barn i utsatta områden riskerar utanförskap

Foto: Henrik Montgomery/TT
Uppemot 90 000 barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholms län riskerar att hamna i ett livslångt utanförskap, enligt Stockholms handelskammare. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Uppemot 90 000 barn och unga i socioekonomiskt utsatta områden i Stockholms län riskerar att hamna i ett livslångt utanförskap. Det konstaterar Stockholms handelskammare i en ny rapport som SVT Nyheter Stockholm skriver om.

Handelskammaren kräver att regeringen tillsätter en kriskommission för att komma tillrätta med bland annat de sjunkande skolresultaten i områdena.

– Vi riskerar att få en situation med permanent utanförskap, det vore olyckligt för oss alla, säger Maria Rankka, vd Stockholms Handelskammare, till SVT.

Det är också färre som arbetar i de utsatta områdena. I hela länet förvärvsarbetar 80 procent av befolkningen, i de utsatta områdena bara drygt 62 procent. I Rinkeby-Tensta är andelen endast 51 procent. Rapporten visar också att kvinnor, trots att de ofta är högre utbildade än män, jobbar och söker jobb i mindre utsträckning.

Totalt bor ungefär 500 000 människor i socioekonomiskt utsatta områden i hela landet, varav 250 000 bor i Stockholms län.