Polisen söker nya ägare till tio kaniner

Foto: Länsstyrelsen
Länsstyrelsen hittade ett trettiotal kaniner i Borlänge.

avMalin Nilsson

NYHETER

Efter att ett trettiotal kaniner upptäckts vara trångbebodda i Borlänge har länsstyrelsen beslutat att omhänderta de flesta.

Nu hjälper polisen till att hitta nya ägare till kaninerna genom att sälja dem – för 150 kronor styck.

– Det kan vara ett problem att man har kaniner som förökar sig och det går snabbt. Då kan det lätt bli för många, säger polisen.

Ett tiotal mjuka kaniner söker nya hem – och nu kan en bli din för 150 kronor.

Kaninerna uppges vara 1–4 år gamla och tros vara en blandning av dvärgkanin och hermelin.

Det är polisen i Bergslagen som har omhändertagit kaninerna efter ett beslut av länsstyrelsen i Dalarna. Nästan ett trettiotal kaniner bodde under samma tak hos en kvinna i Borlänge, ett antal som länsstyrelsen inte anser att kvinnan kunnat ta hand om.

Kvinnan har fått lov att ha kvar åtta kaniner, men 18 stycken – fem hanar och 13 honor – ska omplaceras. Sju av kaninerna har redan fått nya hem men kvarstår gör ett tiotal kaniner som i väntan på sina nya hem är uppstallade på olika ställen.

Enligt polisen har kaninerna inte några synliga skador eller sjukdomar.

Har de vanvårdats?

– Det är en konsekvens av att det har varit för många som har föranlett ett föreläggande. De ska ha ordentligt med foder, hanteras på rätt sätt, klippa klor och det har varit brister som gör att man har fått ge en djurantalsbegränsning, säger David Jonasson, tillförordnad gruppchef vid rättsenheten Bergslagen, till Aftonbladet.

Försöker hitta bra hem

När polisen omplacerar djur försöker de komma i direktkontakt med nya ägarna. I vissa fall får de hjälp av olika organisationer och kontakter, men i det här fallet har man annonserat om kaninerna i sociala meder.

– Vi kollar så att det inte finns några ärenden på dem, att det inte finns några djurskyddsärenden. Vi gör helt enkelt bedömningar och kontrollerar de nya ägarna, säger David Jonasson.

”Problem att de förökar sig”

Katter och hundar är klart överrepresenterade bland de djur som polisen får omhänderta.

– Men det händer att vi får ta in kaniner. Det kan vara ett problem att man har kaniner som förökar sig och det går snabbt. Då kan det lätt bli för många. Då kan det bli ett ärende hos polismyndigheten och länsstyrelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dalarna