Veckans bästa bilder: Rökt för knarkförbud, rullstolsdans och valdrama

avMattias Kling

Publicerad:
Uppdaterad:

Laglig cannabisrökning, en dans på hjul, pudlande toppchefer och ovanligt uppsluppna världsledare.

Det är några av höjdpunkterna ur veckans bildflöde från världen.

Foto: Christopher Katsarov/THE CANADIAN PRESS/AP

GRÄSLIGT – ELLER HÖG STANDARD? Kanada har som det hittills första stora landet i världen legaliserat cannabis. Vid midnatt mot onsdag 17 oktober lokal tid blev det lagligt att sälja cannabis i rekreationssyfte. I provinsen Newfoundland och delar av Labrador, som har en annan tidzon än resten av Kanada, gjordes de första köpen. På bilden ovan firas den historiska dagen av en deltagare på eventet ”Wake and bake” i onsdags.

Foto: Martin Meissner/AP

TITTUT! Även om en tjock glasruta skiljer dem åt kan mötet med en livs levande isbjörn bli en riktig skräckupplevelse. Det kan i alla fall de här unga besökarna på djurparken i tyska Gelsenkirchen intyga.

Foto: Rahmat Gul/AP

RÖSTEN ÄR LAGD Det blev en orolig start på lördagens parlamentsval i den afghanska huvudstaden. Explosioner har inträffat vid minst fyra vallokaler i Kabul, enligt vittnen. Uppgifterna om antalet dödsoffer i det senaste bombdådet går isär. Det afghanska mediebolaget Tolo News skriver på Twitter att tio civila och fem poliser dödades i attentatet i den norra delen av huvudstaden, med hänvisning till säkerhetskällor. Över 25 personer skadades, skriver nyhetsbyrån Reuters. Enligt afghanska myndigheter hade på lördagen över 170 människor skadats eller dödats i valrelaterat våld, skriver AFP. De flesta av offren befann sig i huvudstaden.
Det dödliga våldet till trots var det stundtals långa köer till vallokalerna. Här visar en kvinna i Kabul upp ett bläckdoppat finger – beviset på att hon har avlagt sin röst.

Foto: PAVEL MIKHEYEV/REUTERS

FULL RULLE Ett rullstolsburet par fångat i dansens virvlar under en tävling för personer med funktionshinder i staden Almaty i Kazakstan.

Foto: Lefteris Pitarakis/AP

HÄR DOG JOURNALISTEN Världens ögon har vänts med extra uppmärksamhet mot den turkiska huvudstaden Istanbul den senaste veckan – och då i synnerhet Saudiarabiens konsulat i staden. Efter lång tids tystnad har kungadömet nu medgett att journalisten Jamal Khashoggi dödats inne på konsulatet, men att det hela varit en olyckshändelse. På bilden ovan anländer en man till konsulatbyggnaden i fredags.

Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW/REUTERS

”JU MER VI ÄR TILLSAMMANS …” Samtidigt som Donald Trump trycker hårt på sin Amerika först-politik i USA samlades ett 50-tal europeiska och asiatiska ledare i veckan för att bevisa att samarbete fortfarande är önskvärt. Länderna som var med på torsdagens och fredagens Asem-toppmöte utgör en tung del av världen, både ekonomiskt och numerärt. Förutom att uttala sitt stöd för världshandelsorganisationen WTO och diskutera situationen mellan Nord- och Sydkorea passade dignitärerna även på att posera framför den församlade världspressens kameror. Så här såg det ut – från en lite annorlunda vinkel.

Foto: Danish Ismail/REUTERS

BRINNANDE KONFLIKT Oroligheterna i Kashmir fortsatte under veckan med nya demonstrationer och våldsamheter. På bilden syns en maskerad demonstrant som deltog vid en protestmanifestation i onsdags i närheten av en plats där det tidigare inträffade skottlossning mellan indiska säkerhetsstyrkor och rebeller.

Foto: Mohamad Torokman/REUTERS

PRAKTGRÄL Även om det är glest mellan de mest braskande rubrikerna så pågår konflikten mellan Israel och Palestina med oförminskad styrka. Här har Reuters fotograf fångat ett gräl mellan en palestinsk man och en israelisk soldat, i samband med stängningen av en skola i Nablus på Västbanken.

Foto: ISSEI KATO/REUTERS

FÅR BÄRA HUNDHUVUDET FÖR FUSKET En stor näringslivsskandal briserar just nu i Japan. KYB, den ledande tillverkaren av så kallade seismiska dämpare – alltså teknik som ska reducera effekten av jordbävningar på byggnader – har visat sig ha fuskat med mätdata under mer än ett decennium. Företagets produkter har använts i flera av Japans mest kända byggnader och i de arenor som byggs inför sommar-OS i Tokyo 2020. Byggnader som nu riskerar att rasa vid ett skalv på grund av företagets fusk. Vid en presskonferens i fredags tog KYB:s högsta chefer, vd:n ­Keisuke Saito och styrelseordföranden Shigeki Hirokado på sig ansvaret för det inträffade, med böjda huvuden.

Foto: Adrees Latif/REUTERS

HÄR TAR FLYKTEN SLUT Familjen har, som så många andra, flytt norrut i jakten på ett bättre liv. Men strax efter att de har korsat floden Rio Grande mellan Mexiko och USA tar det stopp, då den upptäcks av en amerikansk gränssoldat.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kanada

Kashmir

Cannabis

Kazakstan