Sydstatsmonument rivs – men inte i Alabama

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Tina Magnergård Bjers/TT
De sydstatsmonument som fortfarande finns kvar på många platser i den amerikanska södern väcker starka känslor. Bilden är från delstaten Alabamas huvudstad Montgomery.

Vajande flaggor och högresta stensoldater. De sydstatsmonument som fortfarande finns kvar på många platser i den amerikanska södern väcker starka känslor. På många platser tas de bort men i Alabama skyddas historiska statyer.

Vissa anser att de är en symbol för rasism och segregation, eftersom sydstaterna bland annat stred för att behålla slaveriet under USA:s inbördeskrig på 1860-talet. Andra, bland dem president Donald Trump, har försvarat monumenten som en del av landets historiska arv.

"Sorgligt att se vårt stora lands historia och kultur slitas söder genom bortförandet av våra vackra statyer och monument", skrev Trump på Twitter i fjol.

Inlägget gjordes bara dagar efter fjolårets våldsamma högerextrema manifestation i Charlottesville i Virginia, som ursprungligen var en demonstration mot att en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee skulle tas bort.

Poserade med flagga

Debatten om monumenten har pågått i årtionden och omfattar även huruvida delstatparlament ska hissa sydstatsflaggan och om gator som fått namn efter framträdande generaler i sydstatsarmén ska döpas om. Men den tog ny fart efter kyrkomassakern i Charleston i South Carolina 2015, då nio svarta dödades i ett rasistiskt dåd. Efter dödsskjutningen publicerades bilder där gärningsmannen Dylan Roof poserade med en sydstatsflagga.

Anhängare av rasistiska Ku Klux Klan har också setts marschera med sydstatsflaggan.

Kort efter massakern i Charleston ledde South Carolinas dåvarande guvernör Nikki Haley ett tvärpolitiskt initiativ för att ta ner sydstatsflaggan från delstatskongressen. På flera andra orter har sydstatsmonument också monterats ner eller flyttats. Sedan 2015 har över 110 sydstatssymboler tagits bort, enligt människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center.

På museum

Men i konservativa Alabama är utvecklingen den motsatta. 2017 antogs en lag som är tänkt att skydda historiska monument, enligt vilken särskilt tillstånd krävs för att ändra eller döpa om historiskt betydelsefulla byggnader och monument som är 40 år eller äldre.

– Vi kan och bör inte försöka ändra eller sudda ut eller slita ner vår historia. Vi måste läras oss från historien, sade guvernör Kay Ivey tidigare i år om lagen, enligt nyhetssajten Al.com.

Hon sade även att Alabama inte behöver instruktioner från "folk från Washington" eller "utomstatliga liberala" rörande sydstatsmonumenten.

Nära delstatsparlamentet i Montgomery tronar en pampig sydstatsstaty. Edward och Rochelle Parker från Florida, som TT möter vid monumentet, har svårt att förstå att den får stå kvar.

– Sådana här monument skulle bara få stå på museum, säger Edward Parker.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Alabama

Rasism