”Bära vapen är en rätt som Gud givit oss”

Billy går aldrig ut obeväpnad – och gillar allt Trump gör

TYLER, TEXAS. Billy går inte ens ut i sin egen trädgård utan att vara beväpnad.

Han motsätter sig varje form av inskränkning i rätten att bära vapen.

– Det är tur att vi har president Trump i Vita huset som försvarar våra rättigheter, säger han.

Billy sitter på en bänk utanför stadens konferenscenter. Innanför glasdörrarna pågår en så kallad gun show, en ”loppmarknad” för att köpa och sälja vapen.

Han har med sig ett äldre gevär av märket Winchester som han ska försöka sälja åt en vän. Geväret ligger nonchalant över hans knä. Billy berättar att han gillar att fiska och jaga.

– Vapnen skapar en massa jobb och betyder mycket för ekonomin här i Texas. Jag stödjer inte någon form av vapenkontroll. Att bära vapen är en rätt som Gud givit oss och som staten inte kan ta ifrån oss.

Han bär en svart t-shirt som har en dekal på ena armen med två korslagda gevärspipor och orden ”2nd Amendment”. Det är detta tillägg i den amerikanska grundlagen som slår fast befolkningens rätt att bära vapen. Grundlagen är över 200 år gammal men Billy tycker inte att det finns några skäl att omtolka den eller för staten att skriva om lagen.

– Jag gillar inte alla dessa vänstermänniskor som försöker leka samhällsförbättrare och vill förbjuda allt. Politikerna har inte ens en rätt att blanda sig i. De som skrev grundlagen formulerade den smart.

Har 25 vapen hemma

Den kraftigt byggde medelålders mannen berättar att han har minst 25 vapen hemma. Han lyfter på t-shirten och visar anordningen på bältet där han brukar sätta fast sin pistol. Nu har han lämnat den i handskfacket på bilen eftersom man inte får ha med sig laddade vapen in på vapenmarknaden.

– Annars går jag aldrig ut obeväpnad. Inte ens i min egen trädgård. Du har kanske två sekunder på dig om det dyker upp en brottsling. Vi har en jättebra poliskår men det tar minst 20-30 minuter innan de är på plats. Då är det för sent om du inte själv är beväpnad.

En vithårig man kommer fram och tittar på Billys gevär men muttrar missnöjt för att han tycker priset är för högt.

Texten på Billys t-shirt ”You ain’t amin, son” visar att han inte är särskilt förtjust i automatvapen. Men han vill absolut inte att de ska förbjudas.

– Jag tror inte att det blir färre masskjutningar om man inskränker rätten att bära vapen. The bad guys får alltid tag på vapen. När det väl dyker upp en galning är det bättre att det finns beväpnade människor omkring som kan stoppa honom.

Het valfråga

Vapenfrågan är het på många ställen i USA inför kongressvalen den 6 november och lär inte bli mindre het efter masskjutningen i en synagoga i Pittsburgh. Men den är extra het i Texas. Demokraten Beto O’Rourke vill att rätten att inneha vapen begränsas. Något som normalt skulle döda hans kandidatur. Ändå ligger han hack i häl på republikanen Ted Cruz.

– Beto är på gränsen till socialist, muttrar Billy med armarna korslagda över bröstet.

– Jag förstår inte hur folk tänker som ens funderar på att rösta på honom. Men det visar hur delat landet är. Men jag tror aldrig Texasborna är beredda att välja någon som vill ta deras vapen ifrån dem.

Så länge Trump styr i Vita huset känner sig Billy trygg.

– Jag gillar allting som Trump gör. Sedan han blev president har saker och ting hela tiden blivit lite bättre. Jag vet att det finns en massa anti-Trump människor men jag kan inte förstå varför. Jag kan inte förstå varför inte alla stöttar landets president.

En polisman finns på plats för att försäkra sig om att alla vapen som folk tar med sig till evenemanget är oladdade. I ett stort rum ligger vad som ser ut att vara kopior av kalasjnikov och andra automatvapen. Men försäljaren försäkrar att de bara är halvautomatiska. Ett sånt här vapen kostar från 6 000 kronor och uppåt.

Krävs ingen kontroll

På ett mindre bord intill säljer Monty Sandlin begagnade pistoler. Klädd i jeans och en vinröd skjorta inspekterar han ett vapen som en yngre man vill sälja.

– Hos mig räcker det att visa att du bor i Texas för att få köpa ett vapen. Det krävs ingen bakgrundskontroll. Det är bara professionella säljare av nya vapen som måste göra kontroller.

Fram till lunch har han sålt tre pistoler och köpt två.

Monty, som någonstans långt tillbaka, han vet själv inte riktigt när, har svenskt påbrå, säger att han känner med offren för masskjutningar och deras anhöriga.

– Men det gör det inte mindre viktigt att jag har möjlighet att skydda mig själv. Jag tittar mig alltid över axeln när jag rör mig ute bland folk. Jag är alltid beväpnad.

Drog pistol – mot en tiggare

Han stoppar ner handen i fickan och visar upp en mycket liten pistol som han kan gömma i handen. Han visar också upp magasinet med de små kulorna som är avsågade.

– Jag behöver inte träffa dig i huvudet. De här kulorna går inte genom kroppen, de expanderar inne i den.

Med ett nöjt leende stoppar han ner pistolen i fickan igen. Senast han drog den var mot en tiggare i Dallas som blev aggressiv.

– Lyckligtvis har jag aldrig behövt skjuta men jag känner mig mycket tryggare med pistolen.

Innan vi skiljs säger han det som många vapenförespråkare hävdar.

– Det finns ingen ondska i en pistol. Bara ondskefulla användare.

Publisert:

LÄS VIDARE