Skatteverket

Slut på skattefria sjukförmåner

Av: 

TT

Sedan i somras är förmånsbeskattningen densamma oavsett om din arbetsgivare betalar för vård i offentlig eller privat regi. Arkivbild.

Sedan i somras är förmånsbeskattningen densamma oavsett om din arbetsgivare betalar för vård i offentlig eller privat regi. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

NYHETER

Nu spelar det inte längre någon roll om din arbetsgivare erbjuder dig privat eller offentlig sjukvård som förmån. Skatteverket slår fast att förmånsbeskattningen blir densamma.

Lagändringen trädde i kraft redan i somras, men nu kommer Skatteverket med ett ställningstagande som förtydligar tillämpningen av de nya reglerna.

– Vi var tvungna att komma med det här ställningstagandet för att tydliggöra att den vanliga rehabiliteringen som de flesta arbetsgivarna erbjuder, som naprapat och psykologihjälp, fortfarande är skattefritt även om det är sjukvård, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Tidigare beskattades privat och offentligt sjukvård som bekostats av arbetsgivaren olika. Men sedan den 1 juli i år är beskattningen densamma oavsett huvudman för vården, vilket i praktiken innebör utökad förmånsbeskattning av privat sjukvård.

Det som inte är skattefritt är vård som går utanför ren rehabilitering och förebyggande hälsovård. En del arbetsgivare erbjuder exempelvis löneväxling som går ut på att de anställda går ner i lön i utbyte mot betalda operationer i privat regi. Förr var det skattefritt – men inte längre.

– Betalar arbetsgivaren saker som är så personliga som operationer och allmänna läkarbesök så ryms inte det i rehabilitering och förebyggande hälsovård.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skatteverket

Försäkringskassan

Vård & omsorg