Bomber skickade till demokratiska politiker

Stort pådrag i New York efter ”terrorhandling” mot CNN

Flera bomber har skickats till prominenta adresser i USA.

Hillary Clinton, Barack Obama och CNN:s kontor i centrala New York ska ha fått paket med sprängladdningar.
Natten mellan onsdag och torsdag bekräftade FBI att ytterligare två misstänkta bomber upptäckts.

Secret Service har inlett en omfattande utredning.

Vid 15-tiden svensk tid kom de första rapporterna om bombpaket, liknande det som i måndags skickades till miljardären George Soros.

Ett explosivt föremål har skickats till Hillary och Bill Clintons hem i New York-förorten Chappaqua. Paketet var adresserat till tidigare utrikesministern och Demokraternas senaste presidentkandidat Hillary Clinton, och upptäcktes sent i går kväll, enligt Secret Service.

Obama-bomb hittades på onsdag morgon

Barack Obama har fått en liknande försändelse med en sprängladdning. Det upptäcktes av Secret Service-personal i Washington D.C tidigt i morse.

”Paketen identifierades omedelbart under rutinkontroll som potentiellt explosiva föremål och togs omhand som sådana. Skyddspersonerna tog inte emot paketen och riskerade inte att nås av dem”, uppger Secret Service i ett uttalande.

Sedan rapporterade CNN att Time Warners kontor vid Central Parks sydvästra hörn i New York City mottagit en misstänkt bomb i postrummet. CNN har lokaler i byggnaden. I direktsändning syntes hur kanalens ankare var tvungna att bryta sändningen när brandlarmet gick.

Sju misstänkta bomber

Den demokratiska politikern Debbie Wasserman Schultz i Florida, som är ledamot av USA:s representanthus, stod som avsändare på samtliga paket. Hon fick ett av paketen skickade till sin adress eftersom en adress var felskriven och således skickades tillbaka till avsändaren.

Bomberna ska vara gjorda av en anordning med ett rör, sladdar och ett batteri. De är runt 15 centimeter långa och packade med ett pulver och glassplitter och som styrdes av ett batteri, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Tidigt på torsdag morgon, (svensk tid) bekräftade FBI att två liknande misstänkta bomber skickats till demokraten Maxine Waters i Los Angeles.

Sammanlagt rör det sig i nuläget alltså om sju misstänkta bomber.

”En terrorhandling”

Bombpaketet var adresserat till CNN och John Brennan, tidigare CIA-chef. Brennan arbetar emellertid inte på CNN utan på tv-kanalerna NBC och MSNBC.

Mediejättens byggnad har evakuerats och ett 20-tal polispatruller är på plats, uppger kanalens reporter utanför. Bombstyrkor är på plats, skriver CNN-ankaret Jim Sciutto på Twitter.

Bomben kunde senare transporteras i väg av polisen från centrala Manhatta till stadsdelen Bronx för att undersökas av tekniker.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio kallar händelserna för ”terrorhandlingar”.

– Det här är en terrorhandling, ett försök att skrämma pressen, sa borgmästaren.

Beredskapen höjs i landet

Secret Service har inlett en omfattande utredning för att få tag på de skyldiga, skriver de i ett pressmeddelande.

Enligt flera amerikanska medier ska polismyndigheter runt om i landet och FBI höjt sin beredskap avsevärt. Man utesluter inte att det kan finnas fler misstänkta bomber.

Vita huset har fördömt attackförsöken mot Obama och Clinton. President Trump höll en presskonferens där han underströk vikten av att hålla ihop.

Det rapporterades att även regeringens högkvarter i Washington D.C mottagit ett misstänkt paket. En uppgift som senare dementerades av Secret Service.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Scene outside CNN NY HQ right now. #NYPD Bomb squad here. @CNNnewsroom https://t.co/avUVaSKDRu
Uttalande.
Uttalande.
Publisert:

LÄS VIDARE