Ulvskog förhandlar om sommartiden i EU

Foto: Wiktor Nummelin / TT
Marita Ulvskog (S) blir EU-parlamentets huvudförhandlare i frågan om sommartidens framtid i EU. Arkivfoto.

avTT

NYHETER

Tidsomställningen mellan normaltid och sommartid är på väg att slopas. Nu har Marita Ulvskog (S) utsetts till hela EU:s representant i förhandlingarna.

Sommartiden i Europa är i händerna på Marita Ulvskog (S) – åtminstone när det gäller EU-parlamentets behandling av frågan.

Ulvskog har utsetts till huvudförhandlare för parlamentet EU-kommissionens förslag om att slopa de årliga tidsomställningarna mellan normaltid och sommartid. Planen är att EU-länderna redan från nästa år ska hålla sig till en och samma tid året om. Vilken tid blir sedan upp till varje land att avgöra.

"Det här är en fråga som engagerar. Som norrbottning vet jag ju också ganska väl hur förutsättningarna ser ut och hur människor upplever förändringarna. De påverkar folkhälsa, jordbruk, energisektorn, transportsektorn", säger Ulvskog i ett uttalande.

Parallellt med parlamentets behandling ska frågan också behandlas av EU:s medlemsländer i ministerrådet. Där finns dock en viss oro för att förslaget ska leda till problem om nuvarande tidsskillnader mellan EU-länderna ändras om vissa väljer ständig normaltid och andra föredrar ständig sommartid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommartid

EU

Vintertid