Strippklubbens ägare jagas av Kronofogden

avKristina Edblom, Lindah C Mohlin

Strippklubbarnas ägare har plockat ut miljonvinster de senaste åren.

Men nu jagas Privés moderbolag av Kronofogden efter en obetald skatteskuld på över tre miljoner kronor.

– Det är ett löjleri från start till mål, säger ägaren Michael Badelt som överklagat beslutet.

Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder har granskat strippklubbarna Kino och Privé i Stockholm. Flera personer med insyn i branschen har vittnat om strippornas utsatthet. En kvinna som tidigare arbetat på en av strippklubbarna berättar i programmet om de usla lönevillkoren och att hon riskerade avdrag på lönen om hon inte tillfredställde kunden sexuellt.

– De får väldigt dåligt betalt om de inte utför sexuella tjänster, säger en myndighetsperson som vill vara anonym.

Samtidigt har ägarna till klubbarna plockat ut mångmiljonbelopp i vinst de senaste fem åren.

  • Kinos moderbolag Lacunaria AB, som ägs av Tony Thorman, Helmut Treml och Yasemine Persson: totalt över 19 miljoner kronor.

  • Privés moderbolag Midoliba AB, som ägs av Michael Badelt: totalt 6,5 miljoner kronor.

Michael Badelt, Club Privés ägare, i AB Morgon.

Skatteverket: Privata lyxresor

I våras beslutade Skatteverket att Midoliba ska betala över tre miljoner kronor mer i skatt för 2015 och 2016. Enligt beslutet har företaget bokfört bluffakturor för att slippa betala skatt, brutit mot bokföringslagen och momsredovisat felaktigt. Dessutom har ägaren Michael Badelt redovisat flera privata lyxresor och andra privata utgifter på företaget, enligt Skatteverket.

Michael Badelt och Midoliba delar inte Skatteverkets bedömning och har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

– 2015 fick jag rättelse och jag fick tillbaka 3,8 miljoner kronor för att vi betalat för mycket moms, nu tycker en annan grupp att vi ska betala tillbaka pengarna. Det är bara för att jävlas, säger han.

Lyxresorna till Zanzibar, Maldiverna och USA har varit arbetsresor. I sin överklagan till förvaltningsrätten skriver bolaget att syftet med resorna har varit att ”undersöka framtida marknaden för den verksamhet som bedrivs i Sverige”.

Skatteverket har lämnat över ärendet till Ekobrottsmyndigheten som inte vill kommentera om de inlett förundersökning om misstänkt brott. Företagets obetalda skatteskuld har hamnat hos Kronofogden som inte kunnat utmäta pengarna.

– Jag kommer betala pengarna men räknar med att få tillbaka dem, vi har en pågående tvist med Skatteverket, säger Michael Badelt.

ARTIKELN HANDLAR OM