Här misshandlas ’krypskytten’

avMartin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 37 | Foto: AFP

Oppositionen har tagit kontroll över Kiev.

När demonstranter i dag tog över regeringsbyggnader attackerades medlemmar ur parlamentet – och på bilder syns en misstänkt krypskytt misshandlas på öppen gata.

Samtidigt uppmanar Israels ambassad stadens judar att inte lämna sina hem, uppger den israeliska tidningen Haaretz.

Under lördagen tog demonstranterna kontroll över Kiev efter de senaste dagarnas blodiga protester.

Tiotusentals är kvar på Självständighetstorget - och tidigare under dagen avsattes president Viktor Janukovytj.

Samtidigt tog demonstranter över regeringsbyggnader, bland annat presidentkansliet.

Enligt brittiska Daily Mail har parlamentsledamöter attackerats - och på dramatiska bilder syns folkmassor misshandla en misstänkt krypskytt.

Mannen, som ser ut att vara i 30-årsåldern, får kläderna sönderrivna och ett krucifix upptryckt i ansiktet när arga civila omringar honom.

Högerextrema krafter

Bland demonstranterna finns flera olika grupperingar och oppositionen uppges sinsemellan var splittrad.

En av de mest välkända oppositionsledarna är Vitali Klitschko, en före detta boxare som är ledare för Ukrainas Demokratiska Allians för Reform (Udar).

Men såväl bland demonstranterna på gatorna och inom den parlamentariska oppositionen finns högerextrema krafter, rapporterar BBC.

Bland dem syns det högerextrema partiet Svoboda, som 2012 kom in i parlamentet och blev Ukrainas fjärde största parti.

Bland de mest militanta demonstranterna syns unga män som tidigt under protesterna samlades under parollen "Högersektorn".

Männen, som ofta bär hjälm och mask, består av såväl ukrainska som rysktalande män och motsätter sig - till skillnad från övriga oppositionen - att landet närmar sig EU.

En motsättning som väntas bli en av de största utmaningarna i kommande val, uppger Sky News.

"Medvetna attacker mot judiska institutioner"

På grund av de högerextrema krafterna på Kievs gator gick under lördagen flera representanter för det judiska samfundet i Ukraina ut och varnade judar för att ge sig ut på gatorna, rapporterar Haaretz och hänvisar till den israeliska tidningen Maariv. 

Den ukrainska rabbin Moshe Reuven Azman uppmanade Kievs judiska befolkning att lämna staden och, om möjligt, landet under fredagen.

– Jag vill inte utmana ödet men det finns konstanta varningar om medvetna attacker mot judiska institutioner, säger han.

Enligt Maariv har flera judiska skolor stängt i Kiev och den israeliska ambassaden i Kiev uppmanar judar att inte lämna sina hem.

– Vi kontaktade utrikesminister Avigdor Lieberman och bad om assistans för att säkra den judiska befolkningens säkerhet, säger Edward Dolinsky, som leder en paraplyorganisation för Ukrainas judar, till Maariv.

Publicerad: