Möte efter blodiga Venezuela-protester

Av: Karin Ahlborg, TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: AP
Tårgas Demonstranter i Caracas kastar sten och möts av tårgas från säkerhetsstyrkor.

NYHETER

På måndagen träffas Venezuelas president Nicolás Maduro och den mest framträdande oppositionsledaren Henrique Capriles.

Det finns förhoppningar om att mötet kan bidra till att lätta det spända läget i landet.

Sedan den 12 februari har demonstrationerna mot den sittande president Nicolas Maduro och hans socialistregering krävt ett tiotal dödsoffer på vardera sidan.

Protesterna mot socialistregeringen har skärpt konflikten mellan kritiker och anhängare till Maduro.

Demonstrationerna handlar om ökad kriminalitet, galopperande inflation och matbrist men ilskan har ökats på sedan oppositionsledaren Leopoldo Lopez fängslades tidigare i veckan.

Capriles och andra guvernörer håller ett rutinmöte med presidenten och oppositionsledaren väntas få tillfälle att ta upp protesterna.

100 studenter frigivna

Maduro har kallat protesterna "terrordåd" av "fascister" som vill störta regeringen genom en kupp, men förklarade sig redo att prata med Capriles.

– Välkommen, guvernör, vi ska prata där, sade presidenten om måndagens möte.

Regeringen har frigett närmare 100 studenter som gripits under protesterna, något som också kan främja dialog.

Drog in pass

Sent på fredagkväll meddelade också inrikesdepartementet att de som deltog i våldsamheter skulle bli av med sina pass under fem år och därmed förhindras att lämna landet.

Samtidigt som oppositionen barrikaderade sig på gatorna i centrala Caracas i helgen drog ett regeringsvänligt demonstrationståg, till största delen bestående av kvinnor, till presidentpalatset där de visade sitt stöd för Maduro genom att sjunga, dansa och hålla upp bilder av den tidigare socialistledaren Hugo Chavez, som var landets president fram till sin död för knappt ett år sedan och efterträddes av Nicolas Maduro.

Medan demonstranterna har byggt barrikader av vad de kommit över har polis och insatsstyrkan attackerat med tårgas och gummikulor.

23-årig student dödsoffer

Ett av dödsoffren är en 23-årig student som inte ens deltog i demonstrationerna utan träffades av en gummikula i ansiktet med så svåra hjärnskador som följd att hon avled ett par dagar senare på sjukhus.

Publicerad: