Regeringens utnämning hyllas från S-håll

Utnämningen av Mikael Sjöberg som ny generaldirektör för den skandalomsusade Arbetsförmedlingen prisas från flera håll.

Han gamla chef, Ylva Johansson (S), är nöjd.

– Det är klokt att regeringen rekryterar på kompetens och inte på att det ska vara en "störtskön typ", säger hon.

Två år efter att Alliansregeringen vann valet 2006 fick Arbetsförmedlingens dåvarande generaldirektör, socialdemokraten Bo Bylund, i förtid lämna sin post. Han hade tidigare anklagats av regeringen för att vara en "socialdemokratisk valarbetare".

Tvingades avgå

I hans ställe kom i stället Angeles Bermudez-Svankvist, som dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin hyllade rejält. Men efter att hon tvingats avgå i höstas efter en skandalomsusad tid har den borgerliga regeringen nu rekryterat en annan socialdemokrat. Det handlar om Mikael Sjöberg, 46, som de senaste åren varit generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Han har en lång bakgrund i den svenska arbetarrörelsen och är dessutom kusin med före detta statsminister Göran Persson.

Före detta statssekreterare

Sjöberg arbetade flera år i regeringskansliet under den förra S-regeringen, bland annat som statssekreterare på flera departement. Under 2004-2005 var han statssekreterare under dåvarande sjukvårds- och äldreministern Ylva Johansson (S), som i dag är arbetsmarknadspolitisk talesperson. Hon hyllar valet av Mikael Sjöberg som Bermudez-Svankvist efterträdare.

– Det är ett utmärkt val. Micke är en kompetent och erfaren generaldirektör och han är dessutom en omvittnat bra chef. Det här är precis vad Arbetsförmedlingen behöver. Det är klokt att regeringen rekryterar på kompetens och inte på att det ska vara en "störtskön typ", säger hon.

”Kommer bli svårt att vända utvecklingen”

Hon menar att Sjöbergs goda egenskaper fanns redan när han var hennes statssekreterare.

– Det var ett nöje att arbeta med honom, han var väldigt duktig. Men jag tror det kommer bli svårt att lyckas vända utvecklingen för Arbetsförmedlingen. Den arbetsmarknadspolitik som regeringen för gör att verktygen saknas. Det räcker ju inte att ha en bra chef, säger Ylva Johansson.

Även f.d. ministern Morgan Johansson (S), i dag kriminalpolitisk talesperson, har arbetat nära Mikael Sjöberg.

– Han är en mycket kompetent, handlingskraftig och idérik person. Men för att få rätsida på Arbetsförmedlingen räcker det inte med en bra rekrytering. Regeringen måste lägga om politiken, säger han.

Arbetsmarknadsministern nöjd

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) är nöjd med dagens utnämning.

– Mikael Sjöbergs långa och breda erfarenheter av ledarpositioner i svensk statsförvaltning kommer att vara värdefulla för Arbetsförmedlingens fortsatta arbete för att fler människor ska komma i jobb och för att fler arbetsgivare ska kunna anställa, säger hon.

Mikael Sjöberg är gift med en kvinna från Panama och har två barn. Han är dessutom ett hängiven supporter av fotbollsklubben Manchester United.

Publisert: