Sms:ar och tittar på film – läsarna rasar

Busschaufförernas trafikvanor orsakar ramaskri

De sms:ar, kollar på film och pratar i telefon – bakom ratten.

Här är bilderna som avslöjar de svenska busschaufförerna.

– Hur kan man få köra och sms:a samtidigt? Har vi inte lärt oss någonting av det som hände i Spanien? säger passageraren Alessandro.

Hans bild på den sms:ande busschauffören utlöste ett ramaskri över hela Sverige i går. Alessandro satt på buss 157 från Rissne i Sundbyberg mot Danderyd norr om Stockholm vid 07.15-tiden när han upptäckte vad föraren pysslade med.

– Chauffören sms:ade i princip under hela tiden jag åkte, cirka 15 minuter. Hur kan man få köra och sms:a samtidigt? Har vi inte lärt oss någonting av det som hände i Spanien? säger han med hänvisning till lok­föraren som pratade i telefon under den tragiska dödskraschen för ett par veckor sedan.

Många har hört av sig

Alessandro tog en bild på den sms:ande chauffören och skickade in till Aftonbladet.

Efter artikeln hörde många av sig med egna berättelser om chaufförer som utsätter sina resenärer för fara.

Elin Granström klev i slutet av maj på bussen vid Skanstull i centrala Stockholm. Vid ett rödljus noterade hon att chauffören pillade med sin telefon, berättar hon.

Blev förlöjligad

– När han fortsatte efter att vi börjat köra så sa jag till honom, säger Elin.

Chauffören ska då ha blivit otrevlig och försvarat sitt beteende.

– Men han kunde inte släppa att jag sagt till honom och när jag frågade varför han var så otrevlig sa han ”en så ung och frisk flicka. Men ändå så mycket smask smask”, liksom smask­andes med läpparna, som att jag pratade för mycket.

Elin anmälde händelsen till Storstockholms lokaltrafik, SL.

Som uppger att man ser allvarligt på det inträffade.

– Från vår sida ser vi inte att sms:ande i trafik ligger i linje med att framföra sitt fordon ett så säkert sätt som möjligt, säger Jesper Pettersson, pressekreterare.

Enligt honom finns regler och policys som förbjuder chaufförerna från att skicka textmeddelanden i trafik.

– I vår trafiksäkerhetspolicy finns en skrivelse som klart och tydligt förbjuder sms under färd. Men vi vet att det här förekommer och det är lika olyckligt varje gång, säger han.

Åsa Gisslén på fack­förbundet Kommunal, och chaufför för Keolis, tar avstånd från kollegor som skickar sms bakom ratten.

– Det är enstaka personer som gör så här och drar ner hela yrkeskåren, säger hon.

Publisert: