Åklagaren vägrade ge sig – vill döma Ranelid

Publicerad 2013-11-21

MALMÖ. Författaren Björn Ranelid anser inte att han gjort något fel när han kolliderade i Skåne förra året.

– Jag håller mig till sanningen, jag är oskyldig, förklarade han efter hovrättsförhandlingen i dag.

Åklagare Mats Svensson menar dock att han är skyldig till vårdslöshet i trafik och bör dömas till dagsböter.

– Han har kört för fort och varit ouppmärksam, därmed orsakade han olyckan.

Björn Ranelid kom till hovrätten i jeans, vit utanpåskjorta och kavaj med en blå näsduk i bröstfickan.

– Jag kan inte bli dömd, förklarade han.

I mars i år friades Björn Ranelid av Ystads tingsrätt som inte ansåg att han gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik när han krockade i Eljaröd.

– Rätten såg de olika momenten var för sig, konstaterade åklagare Mats Svensson som anser att de istället ska ses tillsammans och att Ranelid själv försatt sig i en trafikfarlig situation som han inte behärskat. Det handlar om en kombination av för hög hastighet och bristande uppmärksamhet.

”Tryggast vara på plats”

Normalt kan inte en friande dom i tingsrätten överklagas om det gäller brott som ger maximalt sex månaders fängelse.

Men Mats Svensson begärde prövningstillstånd i hovrätten eftersom han menade att det fanns anledning att ”betvivla riktigheten” i tingsrättens beslut. Och hovrätten delade hans uppfattning och idag togs fallet upp. Normalt skulle hovrätten nöjt sig med att fatta beslut på tingsrättens handlingar men i det här fallet har Björn Ranelid krävt en rättegång där han är närvarande.

– Det känns tryggast att vara på plats när målet ska avgöras, säger hans advokat Björn Lindmar.

Det var den 29 april förra året som Björn Ranelid och hans hustru Margareta var på väg från sommarhuset i Kivik till Malmö. Björn Ranelid satt bakom ratten på sin Jaguar när han i höjd med Eljaröd inte uppmärksammade att tre bilar stod stilla i väntan på att den främsta bilen skulle göra en vänstersväng.

”Hade 600 m fri sikt”

På platsen är en kurva och omkörningsförbud. Ranelid lyckades dock inte stanna, det finns inte heller bromsspår på platsen, utan han körde över den heldragna linjen och kolliderade med ett mötande fordon.

Själv har han sagt att han för sent uppmärksammade att bilarna stod stilla.

– Han hade 600 meters fri sikt fram till de stillastående bilarna, ändå sänkte han inte hastigheten, konstaterar åklagare Mats Svensson.

Kollisionen blev våldsam och båda bilarna totalförstördes. Såväl makarna Ranelid som den mötande bilisten, Ahmed Halawa, fördes i ambulans till sjukhus med lindriga skador.

– Det var en djävla omkörning, jag han bara tänka: god dag yxskaft, berättade vittnen Herbert Åfeldt för Aftonbladet senare samma dag.

Polisen gjorde en omfattande utredning och i februari i år åtalas Björn Ranelid för vårdslöshet i trafiken. Men han friades.

– Nu ska han dömas till dagsböter för vårdslöshet i trafik, hävdade åklagaren i dagens slutplädering. Han har varit ouppmärksam och hållit för hög hastighet – det är att jämföra med ett medvetet risktagande.

”Körde i 10 km/h”

Björn Ranelids advokat Björn Lindmar menade att tingsrättens friande dom ska gälla.

– Vi vet inte vad som orsakade olyckan, förklarade han. Bromsarna kan ha slutat fungera eller han kan ha fått punktering.

Vittnen har uppskattat Björn Ranelids hastighet till 100 – 120 km i timmen. Själv säger han att han körde 65 – 70.

– När det small hade jag fått ner hastigheten till 10 kilometer i timmen, säger han. Och jag försökte absolut inte göra en omkörning, det hade varit självmordsförsök.

Däremot kan inte ge någon förklaring till varför bilen passerade spärrlinjen och kolliderade i vänster körfält.

– Jag har ingen aning.

Hovrätten tar nu två veckor på sig innan dom avkunnas. Om Björn Ranelid fälls för vårdslöshet i trafik riskerar han också att få körkortet indraget. Han har de senaste åren också gjort sig skyldig till sju fortkörningar.