De säljer ut demokratin

Av: Erik Wiman, Richard Aschberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Sveriges demokrati är till salu.
Aftonbladets reportrar Richard Aschberg och Erik Wiman har tidigare avslöjat att var tredje högt uppsatt politiker och regeringstjänsteman som lämnar politiken går över till lobbyistbranschen.
De före detta ministrarna Sten Tolgfors och Lars Leijonborg har erbjudit sina tjänster när Aftonbladet utgivit sig för att vara kund som vill köpa en ny lag.
I dag granskar vi politikerna som sitter på dubbla stolar – de ska företräda regeringen eller väljarna, men har samtidigt en annan agenda i sina arbeten som lobbyister.

1 av 2

Kommunförbundets ord­förande i Stockholm Erik Langby bjöd med sig ett 20-tal kommunalråd till Berlin – där fick byggjätten NCC under en hel eftermiddag göra reklam för sig själva.

Notan på drygt 220 000 skickades till skattebetalarna.

Det som inte framgick av inbjudan är att Erik Langby sitter i styrelsen på lobby­byrån Hegeli som specialiserat sig på kunder i byggbranschen. 

I januari i år gjorde Hegeli Public Affairs en drömvärvning i toppmoderaten Erik Langby.

Han var kommunalråd i Nacka i nästan 30 år och sitter i dag i Moderaternas partistyrelse. Byrån marknadsför sitt nytillskott som en av landets främsta kommunpolitiker.

Vid sidan av sina roller som lobbyist och politiker är Erik Langby också ordförande för Kommunförbundet Stockholms län, en politiskt styrd organisation med länets kommuner som medlemmar.

Det var i den rollen han bjöd in de högsta makthavarna i Stockholmsregionen till Tyskland.

Lyxhotell och krogbesök

Måndagen den 2 september flög sällskapet på 24 personer till Berlin, de allra flesta av dem kommunalråd. Gruppen checkade in på femstjärniga The Mandala Hotel, som enligt sin hemsida erbjuder de största rummen i hela Berlin. Rese- och hotellkostnader gick på drygt 213 000 kronor.

Därutöver gjordes en rad krogbesök, bland annat på Ristorante Peppone där notan stannade på 11 225 kronor. Sällskapet beställde bland annat in nio flaskor vin och flera öl.

– Kommunförbundet i Stockholms län betalade för allt, säger en av deltagarna på resan.

På Berlinresans andra dag var det dags för en av huvudpunkterna på programmet. Den svarade byggkoncernen NCC:s tyska bolag för.

En tydlig koppling

Den lokale chefen Olle Boback hade de 24 svenska politikerna till sitt förfogande hela eftermiddagen och lyfte bland annat fram hur mycket enklare det är för NCC att bygga i Tyskland än i Sverige.

Byggjätten driver en tydlig agenda och har bland annat i Almedalen lobbat för att göra om de svenska regelverken i byggbranschen efter tysk modell. Precis samma budskap som de svenska politikerna matades med i Berlin.

Hegeli, där Erik Langby ­både är rådgivare och styrelseledamot, är mycket förtegna om sitt lobbyarbete i byggbranschen.

”Vi avslöjar aldrig vilka våra kunder är utan deras tillstånd”, skriver bolaget på sin hemsida.

Men det finns en tydlig koppling mellan byggjätten NCC och Hegeli. 2011 inledde byrån ett samarbete med konsultföretaget Property People som marknadsför sig med att de har NCC i sitt kundregister.

Banden mellan Hegeli och Property People är mycket täta. Medarbetare har gått mellan bolagen och de har delat flera kunder under åren.

En av deltagarna på Berlinresan blir mycket förvånad när Aftonbladet berättar att Erik Langby också är lobbyist på Hegeli.

– Det hade jag inte en aning om. Det är oerhört viktigt att man håller isär sina roller, jag tycker faktiskt också att det är lite konstigt att han dessutom är ordförande i KSL när han inte längre är kommunalråd, säger deltagaren.

Erik Langby kommenterar inte om det finns några affärskontakter mellan Hegeli och NCC.

– Som styrelseledamot kommenterar jag aldrig sådant. Jag kan varken bekräfta eller dementera vad det finns för kunder.

”Inte min arbetsplats”

Han tycker inte själv att han sitter på två stolar när han dels har uppdrag i lobbybyrån samtidigt som han är politiker och ordförande i Kommunförbundet.

Trots att det på hemsidan står att han är rådgivare på Hegeli, säger Langby själv att han inte har operativa uppdrag på byrån.

– Nej, jag sitter i styrelsen och det finns de som konsulterar mig, men jag har inte min arbetsplats där, säger han.

Publicerad: