Norrländsk vrede mot SD-ledaren

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

JOKKMOKK. Det var stundtals hätsk stämning när Jimmie Åkesson besökte Jokkmokks marknad i dag.

SD:s utspel om rennäringen har rivit upp sår bland samerna i regionen. 

– Säger man som de respekterar de inte vår kultur, säger Ol-Johán Sikku, vice styrelseordförande i Sametinget.

Jimmie Åkessons besök på den populära marknaden i Jokkmokk i dag har väckt stor uppmärksamhet. Det är det ovanligt att Åkesson åker så långt norrut. För SD har Norrbotten länge varit en blind fläck, där stödet varit svagt. Dessutom har en infekterad debatt rasat i veckan sedan SD på nytt gått ut och krävt att lagen kring rennäringen ska förändras så att samerna ska förlora sin ensamrätt kring renskötseln. Det har fått många, både samer och icke-samer, att anklaga Åkesson för att försöka sprida hat och motsättningar.

I dag besökte Åkesson det tält som den lokala SD-avdelningen hade på marknaden i Jokkmokk. Han passade även på att få en guidad tur på Samemuseet. Mitt emot SD:s tält hade samtliga partier i Jokkmokks kommunfullmäktige ställt upp ett tält. Där genomförde de en manifestation "för alla människors lika värde".

"Bra sätt att träffa människor"

Stämningen var vid flera tillfällen upptrissad och hätsk när Åkesson anlände. Flera poliser var på plats och även ett tiotal motdemonstranter. SD-ledaren själv menar att marknaden, som varje år lockar tiotusentals besökare, är ett utmärkt tillfälle att träffa människor.

– Det är flera viktiga val i år och det här är ett bra sätt att träffa människor i den här delen av landet. Sedan träffar vi även våra medlemmar och sympatisörer för att förbereda dem på vad som väntar under det här valåret. Vi växer även här i Norrbotten även om vi ligger lite efter jämfört med många andra delar av landet, säger han.

Trots den hårda kritiken så står SD fast vid att man vill förändra rennäringslagen.

– Vi har identifierat ett en principiell problematik i lagen där man ger exklusiva rättigheter till en viss etnisk grupp. Det tycker vi är oerhört problematiskt i ett land som säger sig vara en rättsstat, som bygger på att alla är lika inför lagen. Så är det inte i dag i Sverige. I ett framväxande mångkulturellt samhälle där vi får fler och fler minoriteter som ställer krav på att just de ska få leva som de vill och ha rättigheter de hade i sina hemländer blir det väldigt problematisk om vår lag inte är konsekvent, säger han.

Grundlagsstiftat skydd

Men Åkesson menar att samerna ändå ska ha en särställning i Sverige.

– Vi ska inte jämföra samer med folk som kommer från andra länder. Dels är samerna ett ursprungsfolk, det är grundlagsstiftat. Vi har ett antal nationella minoriteter som har vissa rättigheter jämfört med andra minoriteter. Det accepterar vi. Vi lägger dessutom ganska mycket pengar i statens kulturbudget på att samerna ska få möjlighet att utveckla sin kulturella särart och satsa på samisk forskning och utbildning, säger han.

En lagändring skulle enligt SD-ledaren bara beröra en minoritet av Sveriges samer.

– Det är långt ifrån alla samer som är renskötare. 80-90 procent har inget med rennäringen att göra. Det är en ganska liten grupp som har väldigt exklusiva rättigheter som omfattar en tredjedel av Sveriges yta. Det tycker vi är väldigt problematiskt. Jag tycker den debatt som har varit den senaste veckan visar att ingen vill ta i det här principiella problemet som vi pratar om. Alla pratar runt det i stället, man kommer med okvädingsord och obalanserade argument. Men ingen talar om hur man kan försvara den ordning som finns idag.

"Inte bara en näring"

Ol-Johán Sikku, vice styrelseordförande i Sametinget, har inget emot att politiska partier är på plats på Jokkmokks marknad. Men han är djupt kritisk till SD:s förslag om rennäringslagen.

– De säger att rennäringen ska släppas fri och att det bara är en näring, som vem som helst ska kunna utöva. Men för oss är det inte bara en näring, det är en väldigt viktig del av vår kultur. Det är inte bara en näring vilket som helst. Säger man det säger man att samer är som vilka svenskar som helst och då respekterar man inte vår kultur, säger han.

Han menar att SD försöker väcka uppmärksamhet via samefientlig politik.

– Det visade sig också tidigare i förra valet. SD:s lokalavdelning i Härjedalen förde mycket samefientlig politik och då lyckades de värva en del röster.

Men de rösterna är ju på grund av motstånd mot samer. Om det är vad de är ute efter är det beklämmande. De kan nog väcka en del öppet motstånd mot samerna här uppe med, men det vore i så fall väldigt synd. Det samarbete som finns mellan samiska företagare och andra är väldigt bra, säger Ol-Johán Sikku,

Historiska rötter

Han menar att rennäringslagen har sin grund i att samerna är ett naturfolk med djupa historiska rötter.

– Rennäringen och naturnäringarna som jakt och fiske är väldigt kopplade till med att vi är ett naturfolk. De traditionerna är väldigt bundna till vår kultur som får tusentals år tillbaka i tiden. Då tycker vi att det är en självklarhet att vi behåller vår egen kultur och våra näringar. Annars kommer vi att assimileras och den samiska kulturen att hotas i framtiden.

Publicerad: